ISIL va distruge artefactele biblice milenare din nordul Irakului

Muzeul Naţional din Irak, Sala Asiriană
Muzeul Naţional din Irak, Sala Asiriană (ALI AL-SAADI/AFP/Getty Images)

Directorii muzeului din Mosul, care găzduieşte multe relicve biblice milenare, au avertizat că nu vor fi capabili să-l protejeze împotriva militanţilor islamişti radicali, anunţă The Daily Beast.

Muzeul, care se află în reparaţii după atacurile brutale ale Războiului din Irak, nu a fost „capabil să adopte măsuri preventive” când ISIL a atacat oraşul Mosul în luna iunie.

„Grupurile acestea de terorişti – sosirea lor a constituit un şoc brutal, venit pe neaşteptate”, a afirmat directorul Muzeului Naţional Irakian, Qais Hussein Rashid.

Muzeul era aproape de o redeschidere, dar acum oficialii irakieni cer ajutor internaţional pentru protejarea preţioaselor antichităţi.

„Noi irakienii suntem incapabili să controlăm situaţia de unii singuri”, a afirmat Abbas Qureishi, directorul programului de reparaţii al Ministerului irakian de Turism şi Antichităţi. Acesta s-a arătat îngrijorat în privinţa siturilor arheologice din apropiere, spunând că teroriştii „le vor distruge iar armata irakiană le-a bombardat”.

Muzeul a fost ocupat de forţele ISIL săptămâna trecută iar în prezent acestea „aşteptă instrucţiunile liderului lor [califul Abu Bakr al-Baghdadi] pentru a distruge aceste statui”, a afirmat Rashid.

Mosul este capitala provinciei Nineveh, teritoriul multor bătălii din Vechiul Testament şi, potrivit tradiţiilor creştine şi evreieşti, a fost fondat de Nimrod, strănepotul lui Noe.

„Oraşul antic a atins un statut legendar în secolul 7 Î.Cr. când oraşul, mult extins şi împodobit, a devenit capitala imperială a imperiului Asirian sub conducerea regelui Sennacherib. Pe lângă faptul că apare în mod proeminent în Revelaţiile lui Ioan, Nineveh apare deseori şi în înregistrările scrise ale Egiptului antic şi ale altor puteri contemporane majore cât şi în literatura epocilor ce au urmat”, notează CyArk.

CyArk este un proiect pentru prezervare în stare digitală fondat în 2003 ca răspuns la distrugerea patrimoniilor culturale de către talibani.

ISIL interzice portretizarea fiinţelor umane şi a zeităţilor, distrugând statuile şi altarele din regiune – inclusiv moscheile şi mormintele sufite şi şiite – şi urmează restricţiile islamice asupra artei, despre care se crede că ar duce la idolatrie şi ar încuraja politeismul.

„Distrugând locurile de cult şiite, ISIL speră să şteargă cultura şiită din regiunile controlate şi să provoace un răspuns din partea şiiţilor irakieni, care vor atrage în schimb mai mulţi suniţi de partea ISIL-ului”, a explicat expertul în Orientul Apropiat, Christopher Jones. Mii de musulmani şiiţi din Iran şi India au jurat deja să descindă asupra ISIL ca să protejeze altarele rămase.