Beijing-ul spionează jocurile SUA în Golf: hackeri chinezi spionează experţii pe Orientul Mijlociu ai unor think tank-uri americane
alte articole
Experţii în Orientul Mijlociu ai think tank-urilor majore din Statele Unite au fost spionaţi de hackerii chinezi în ultimele săptămâni, în timp ce evenimentele din Irak au început să se amplifice, potrivit unei firme de securitate informaţională, care cooperează cu mai multe dintre think tank-urile infiltrate.
Grupul din spatele atacurilor, denumit ”Deep Panda” de experţii din securitate, pare să fie afiliat cu guvernul chinez, spune Dmitri Alperovici, şeful ofiţer de tehnologie al firmei CrowdStrike. Compania, care cooperează cu un număr de think-tank-uri pe o bază pro bono, a refuzat să ofere numele instituţiilor infiltrate.
Alperovici spune că firma a observat o schimbare ”radicală” în abordarea grupului Deep Panda pe 18 iunie, în aceeaşi zi când martorii au anunţat că extremiştii suniţi au capturat cea mai mare rafinărie de petrol din Irak. Grupul chinez s-a concentrat în principal pe indivizii de vârf din cadrul think tank-urile care urmăresc Asia, spune Alperovici. Dar luna trecută, atacurile a început să vizeze brusc persoane care deţin legături cu Irakul şi Orientul Mijlociu.
Ultimele intruziuni respectă paşi, scheme de intruziune, identificaţi ca tipici de către experţii în ciber-spionajul chinez, care ţintesc instituţiile majore de la Washington, inclusiv think tank-uri şi firme de avocatură. Motivul pentru care hackerii chinezi ţintesc anumite instituţii americane nu este întotdeauna clar, dar experţii spun că există câteva indicii care arată de ce ar fi interesat grupul Deep Panda în experţii pe Orientul Mijlociu de la think tank-uri.
Nevoia de resurse naturale a Chinei a crescut împreună cu profilul său economic, iar ţara s-a reorientat către Orientul Mijlociu pentru a-şi alimenta nevoile de energie. China a depăşit Statele Unite, devenind cel mai mare importator de petrol şi combustibili lichizi din lume în septembrie anul trecut, potrivit Administraţiei pentru Informaţia Energetică a Statelor Unite.
China este un investitor major al industriei petroliere din Irak.
”N-ar fi surprinzător dacă guvernul chinez s-ar arăta foarte interesat în obţinerea unor informaţii mai bune privind posibilitatea unei implicări militare a Statelor Unite în zonă, care să poată ajuta la protecţia infrastructurii petroliere chineze în Irak”, a notat Alperovici.