Irlanda în stare de şoc: Groapă comună de copii ilegitimi gestionată de călugăriţe

Mioara Stoica
04.06.2014

alte articole

Ursulet de plus.
Ursulet de plus. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Mioara Stoica
04.06.2014

În urmă cu câteva luni filmul Philomena relata o poveste teribilă (dar adevărată) despre copiii duşi într-un institut de călugăriţe, în Irlanda, unde erau maltrataţi. Acum iese la iveală o altă poveste înspăimântătoare.

O groapă comună, care poate conţine până la 800 de corpuri de copii, a fost descoperită în apropiere de fosta casă condusă de un grup de călugăriţe, în Tuam, Irlanda de Nord-Vest, unde au fost găzduite, între 1925 şi 1961, mame necăsătorite şi copiii lor, consideraţi ilegitimi.

Potrivit ziarului britanic Daily Mail, mulţi dintre copii ar fi murit de boli şi malnutriţie, fiind total neglijaţi. Trupurile lor au fost aruncate într-un rezervor de ciment. După cum a reieşit dintr-o inspecţie efectuată în anii 1940, copiii erau subnutriţi şi vlăguiţi. Aproximativ 300 de decese au fost înregistrate între 1943 şi 1946, instituţia având o rată a mortalităţii infantile deosebit de mare.

Mii de femei şi copii au trecut prin "Casă" - Casa a fost închisă şi distrusă de zeci de ani, dar abia acum începe să se facă, în cele din urmă, lumină asupra istoriei sale. Se estimează că mii de femei şi copiii lor au trecut pe acolo de-a lungul anilor. Era de fapt singura lor cale de a supravieţui într-o societate care le ostraciza şi le izola doar pentru că deveniseră mame în afara căsătoriei.

Surorile nu au fost cu siguranţă indulgente. "Oaspeţii" prestau muncile cele mai umile, în timp ce copiii lor, aşa cum a rezultat dintr-o inspecţie efectuată la Centru în anii 40, erau subnutriţi şi slăbiţi, predispuşi la tot felul de boli. Multe femei au reuşit să părăsească acel loc şi să-şi reconstruiască o viaţă.

Dar sute de copii n-au reuşit să supravieţuiască - aproximativ 300 de decese au fost înregistrate numai între 1943 şi 1946, una dintre cele mai teribile perioade pentru Centru. "Oasele lor sunt încă acolo", a relatat o istorică localnică, Catherine Corles, care a descoperit documente privind groapa comună. Chiar localnicii îi urau pe cei care au fost numiţi "copiii de la Casă". Copiii erau ostracizaţi chiar şi de către colegii lor şi erau catalogaţi ca fiind diferiţi, abuzaţi în mijlocul unei indiferenţe totale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor