Raport ONU consemnează crime groaznice în Siria, punctează vinovaţii pentru crime

Copil sirian de trei ani "Am să spun totul lui Dumnezeu!"
Copil sirian de trei ani "Am să spun totul lui Dumnezeu!" (Worldobserveronline.com)

Toate părţile implicate în războiul civil din Siria folosesc tacticile de asediu şi bombardamentele ceea ce a cauzat un număr ridicat al victimelor în rândul civililor iar marile puteri mondiale, membre ale Consiliului de Securitate, sunt responsabile pentru că permit atrocităţilor să continue, a anunţat comisia de investigaţii a ONU, conform Reuters.

În urma ultimului raport pe tema atrocităţilor desfăşurate în Siria, comisia de anchetă a ONU a cerut Consiliului de Securitate să denunţe gravele încălcări ale legilor de război la Curtea Penală Internaţională.

”Consiliul de Securitate al Naţiunilor este responsabil că permite acestor grupuri aflate în conflict să încalce regulile fără nicio constrângere. Asemenea inacţiune a oferit spaţiul necesar la proliferarea actorilor din Siria, fiecare urmând propria agendă şi contribuind la radicalizarea şi amplificarea violenţelor”, s-a notat în raportul prezentat de comisia ONU în urma investigaţiilor din Siria.

Grupurile în care s-au împărţit puterile mondiale au susţinut ambele tabere care au luat parte la conflictul lung de trei ani din Siria iar blocajul diplomatic a dus la exacerbarea vărsării de sânge.

Cea mai criticată ”tabără din Siria” este cea a forţelor guvernamentale condusă de preşedintele al Assad. Pe lângă bombardamentele frecvente, Assad a început o campanie de ”înfometare până la înfrângere” prin care privează de mâncare toţi cetăţenii din Homs. De asemenea, forţele aeriene au bombardat oraşul Alep cu o ”intensitate şocantă”, ucigând sute de civili la fiecare raid.

Un raport îngrozitor arată că ”lunetiştii guvernamentali din Alep au împuşcat cel puţin cinci bărbaţi în zona testiculelor, şi alte şase femei însărcinate în abdomen.” Forţele guvernamentale siriene au primit întăriri militare din partea Hezbollah şi din partea miliţiei iIrakiene.

Regimul al-Assad ar fi înarmat şi susţinut în cadrul Consiliului de Securitate de către Rusia şi China, în timp ce Iranul este implicat direct în conflict.

Insurgenţii care luptă împotriva lui Assad, în special luptătorii islamici afiliaţi cu Al-Qaeda, au amplificat şi ei numărul crimelor împotriva civililor, au luat ostateci, au executat prizonieri şi au detonat în spaţii publice maşini capcană, se mai precizează în raport.

Rebelii, printre care şi o grupare kurdă, gruparea Frontul Islamic şi Revoluţionarii Sirieni, au asediat două oraşe, Nubl şi Zahra din provincia Alep, care găzduiau 45.000 de persoane.

Ambele tabere sunt acuzate că au supus populaţia civilă la acte de ”tortură şi tratament inuman, masacre, violuri cât şi de recrutarea copiilor ca soldaţi”.

Grupările rebele, în mare parte, ar fi protejate în Consiliul de Securitate şi înarmate de către Statele Unite şi Marea Britanie iar Arabia Saudită ar fi una din finanţatoarele rebelilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe