Iranul trage de timp: "Acordul cu Occidentul este posibil în şase luni"

Numărul doi al echipei iraniene de negociere, a afirmat că negocierile cu grupul 5-1 cu privire la programul nuclear controversat al Teheranului pot fi finalizate în termen de şase luni
Iranul ia parte la o conferinţă de presă în Adunarea Internaţională de la 9 octombrie 2013 în Geneva. Puteri ale lumii se vor întâlni din nou pentru a discuta cu Iranul privind programul său nuclear suspect pe 15 şi 16 octombrie la Geneva. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.10.2013

Numărul doi al echipei iraniene de negociere, a afirmat că negocierile cu grupul 5-1 cu privire la programul nuclear controversat al Teheranului pot fi finalizate în termen de şase luni, iar pachetul de propuneri care vor fi prezentate mâine la Geneva nu lasă loc la pretexte pentru a le respinge. "Este o chestiune de şase luni", a declarat ministrul adjunct de externe iranian, Abbas Araghci, raportează agenţia oficială IRNA.

"Dacă există bunăvoinţă negocierile vor da rezultate chiar şi mai înainte, iar programul nostru este făcut în aşa fel ca nu există nici un pretext să fie respins" a declarat pentru televiziunea de stat Canal 2 numărul doi al echipei de negociere după cele declarate de ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, prin adjunctul său.

Noua "abordare" iraniană, a relevat Araghci, "se bazează pe fundamentul stabilit" în întâlnirea de luna trecută de la New York, între miniştrii de externe ai ţărilor din 5-1 şi Iran şi pe care "aceştia l-au considerat valabil”. Obiectivul este acela ca "ambele părţi să apară câştigătoare", a declarat ministrul adjunct. Iranul ar câştiga dacă "i-ar fi recunoscut dreptul de a îmbogăţi uraniul" într-un program nuclear exclusiv paşnic.

Totuşi Iranul nu reuşeşte să explice nevoia sa de uraniu îmbogăţit, care este folosit numai la fabricarea bombelor nucleare şi în cadrul unor cercetări medicale specializate. Teheranul a creat mari nelinişti în Israel, Europa şi Orient, începând un program nuclear, deşi nu are nevoie de surse alternative de energie, fiind unul dintre cei mai mari exportatori de ţiţei din lume şi beneficiază de vaste zăcăminte de gaz natural.

Israelul consideră ca tentativele diplomatice ale preşedintelui nou ales, Rohani, nu sunt altceva decât o încercare a Iranului de a amâna eventuale măsuri dure la adresa sa până în momentul în care va reuşi să contruiască bomba nucleară.

Araghci a confirmat că planul iranian este făcut în mai multe etape: în prima etapă "trebuie să se ajungă la un compromis cu privire la obiectivele şi perspectivele de viitor", în timp ce în cea de-a doua va trebui să se "îndrepte spre acel obiectiv şi aceea va fi abordarea pas cu pas", a adăugat el folosind o formulă care implică ridicarea sancţiunilor în schimbul de limite privind programul nuclear al Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor