Problema înarmării nucleare a Iranului
alte articole
În comunitatea internaţională există bănuiala că Iranul caută să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program civil, însă preşedintele iranian Hassan Rouhani a respins vehement aceste acuzaţii, susţinând că este vorba despre un program ”paşnic”.
În urmă cu o săptămână, premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost în vizită la Casa Albă unde a discutat cu preşedintele american Barack Obama îndeosebi despre programul nuclear iranian.
Prim ministrul Israelului l-a somat pe Obama să nu renunţe la sancţiunile economice contra Iranului până ce aceştia nu-şi distrug arsenalul nuclear.
"Iranul s-a dedicat distrugerii Israelului" şi nu se poate avea încredere în buna credinţă a lui Rouhani până nu distruge complet arsenalul nuclear, a declarat Netanyahu în cursul dialogului cu preşedintele american.
După această vizită, Netanyahu a ţinut un discurs în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite în care şi-a exprimat îngrijorarea privind programul nuclear al Teheranului şi a subliniat faptul că în caz de nevoie Israelul va acţiona militar „singur” pentru a împiedica Iranul să fabrice arme nucleare.
Hassan Rouhani a dat asigurări de la tribuna ONU că Iranul nu reprezintă ”absolut deloc o ameninţare pentru omenire” şi i-a cerut omologului său american, Barack Obama, să îi ignore pe aceia care caută războiul şi să susţină negocierile. Acesta a cerut comunităţii internaţionale "să accepte drepturile nucleare ale Iranului", în special în ceea ce priveşte "îmbogăţirea uraniului pe teritoriul său, în cadrul normelor internaţionale".
În mod clar îngrijorat de faptul că preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a reuşit să lase imaginea unui lider prietenos şi pragmatic în timpul vizitei sale la New York de săptămâna trecută, Netanyahu a concentrat cea mai mare parte a discursului său de 33 de minute pe preşedintele iranian. Acesta l-a descris pe Rouhani ca o figură seducătoare care foloseşte cuvinte încurajatoare pentru a-şi masca intenţiile malefice.
"Un Iran dotat cu arme nucleare va fi mai periculos decât 50 de Corei de Nord. În faţa unei astfel de ameninţări, Israelul nu va avea altă opţiune decât să se apere", a precizat Netanyahu, adăugând că "Israelul nu va lăsa Iranul să obţină arme nucleare. Dacă Israelul va fi obligat să acţioneze singur, va acţiona singur".
"Iranul nu a depăşit încă linia roşie, dar este pregătit să accelereze activităţile nucleare", a avertizat premierul israelian.
Rouhani a reiterat că "Iranul nu constituie o ameninţare pentru vecinii săi şi ţările din regiune (...) Regimul care constituie o ameninţare este cel (al Israelului - n.r.) care calcă în picioare toate normele internaţionale şi îşi măreşte stocurile de arme nucleare şi chimice pentru a-i ameninţa pe ceilalţi".
Netanyahu a subliniat că sancţiunile care au afectat profund economia Iranului au fost exact ceea ce a condus Iranul să apară mai flexibil să facă o înţelegere. "De aceea a fost Rouhani ales în primul rând", a explicat Netanyahu. "De aceea a lansat el o ofensivă fermecătoare".
Netanyahu l-a menţionat pe Obama doar o singură dată în discursul său, lăudându-l pentru că a insistat ca Iranul să ia măsuri concrete pentru a-şi susţine declaraţiile. Dar, în contrast cu unitatea afişată în timpul reuniunii de la Casa Albă, liderul israelian a făcut aluzie la diferenţele dintre ei: "Dacă Israelul este obligat să stea singur, Israelul va sta singur".
Netanyahu a declarat că Rouhani nu este diferit de niciun alt preşedinte al Iranului de la Revoluţia Islamică din 1979. "Toţi au servit aceluiaşi crez neiertător, aceluiaşi regim necruţător", a declarat acesta, descriindu-l pe Rouhani ca un „lup în blană de oaie”.
SUA consideră că Iranul este la un an distanţă de a fi capabil să producă o armă nucleară, a declarat Obama într-un interviu pentru Associated Press publicat sâmbătă. Obama a recunoscut că această estimare este mai "conservatoare" decât cea a serviciilor de informaţii israeliene.
"Dacă Iranul decide să ducă la bun sfârşit îmbogăţirea uraniului, ar fi în măsură să facă acest lucru în termen de câteva săptămâni de la momentul deciziei", a declarat un oficial israelian, sub condiţia anonimatului, citat de Reuters.
Obama le-a cerut oficialilor americani să încerce să elaboreze un acord cu Iranul pentru a înlătura preocupările internaţionale cu privire la programul său nuclear, o oportunitate despre care spune că merită să fie explorată.
Preşedintele american a precizat că înţelege de ce Israelul este sceptic cu privire la avansurile diplomatice ale Iranului, dar a spus că vrea să testeze dacă ce declară Rouhani este adevărat.
Judecând după „modul în care funcţionează sistemul iranian, el nu este singurul factor de decizie. Nici măcar nu este factorul de decizie final”, a precizat Obama.
Liderul suprem iranian, Ayatollah-ul Ali Khamenei, cel care va lua decizia finală cu privire la orice acord nuclear, a declarat sâmbătă, că sprijină deschiderea diplomatică a lui Rouhani la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută, dar că o parte din ceea ce s-a întâmplat la ONU "nu a fost adecvat" - o aluzie la un dezacord privind convorbirea telefonică dintre Rouhani cu Obama, potrivit Reuters.
O apropierea a relaţiilor dintre Statele Unite şi Iran nu înseamnă că Statele Unite vor susţine cerinţele cu privire la programul nuclear al Iranului, a declarat luni secretarul de stat John Kerry.
Ministrul de Externe al Iranului, care s-a întâlnit cu Kerry luna trecută în cadrul ONU, a fost citat duminică de mass-media declarând că Statele Unite ar trebui să aducă noi propuneri pentru sesiunea de negociere nucleară de săptămâna viitoare. Însă Kerry părea să respingă această afirmaţie, menţionând că Iranul încă nu a răspuns la ultima oferta propusă în februarie de Statele Unite, Rusia şi altele.