Rohani încearcă să iasă din izolarea economică

Hassan Rohani (poză de arhivă)
Hassan Rohani (poză de arhivă) (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
12.10.2013

Preşedintele nou ales Rohani a început să "deschidă" regimul iranian şi să reia contactele financiare şi economice cu Occidentul. Iranul este unul dintre exportatorii majori de gaze naturale şi petrol din lume, vânzând peste 20 de miliarde de metri cubi de metan în ţările din Asia Centrală.

Hassan Rohani a obţinut victoria în alegerile din iunie 2013, promiţând să îmbunătăţească nivelul de trai al persoanelor sărace. El a promis redistribuirea mai echitabilă a bogăţiei obţinute din petrol - după anii de preşedinţie a lui Ahmadinejad, marcaţi de politicile economice populiste şi contradictorii pentru sistemul iranian. Primele luni ale conducerii sale sunt extrem de dificile pentru relansarea economiei şi pentru a mări numărul celor care trăiesc în condiţii mai bune de viaţă.

După opt ani de la preluarea puterii de către Ahmadinejad, Teheranul trăieşte încă o perioadă dificilă, condiţionată pe de o parte de sancţiunile şi presiunile internaţionale cauzate de programul atomic controversatul şi pe de altă parte de slăbiciunile structurale ale sistemului de producţie din ţară (management defectuos al administraţiei publice, corupţie mare şi sistemul de pensii distrus).

Programele şi reformele propuse de Ahmadinejad după intrarea în vigoare a primelor sancţiuni - ca răspuns la problema nucleară - au slăbit considerabil economia iraniană producând din punct de vedere macroeconomic o scădere a PIB-ului şi o creştere a inflaţiei, în timp ce din punct de vedere social a cauzat o sărăcire a clasei de mijloc urbane şi o slăbire a sistemului industrial naţional.

Încercarea lui Rohani de a rupe izolarea fostei Persii, de a demonstra moderaţie şi de a relua contactele economice şi financiare cu Occidentul, este la început.

Pentru a face acest lucru trebuie să exploateze în continuare imensele resurse naturale subterane, cum ar fi petrolul şi gazele naturale şi, prin urmare, să se prezinte ca alternativă a ţărilor arabe producătoare, care sunt monopoliste.

Deşi aurul negru plasează Iranul în topul exportatorilor din lume, lucrurile nu se limitează la petrol: Iranul este prodcătorul major în zonă, cu peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

La toate acestea trebuie să se adauge extragerea de cupru şi oţel, industria cimentului şi, normal, cea petrochimică. Iranul, nu este numai un hub energetic important. Exporturile de covoare persane, au făcut-o celebră în întreaga lume (deţine aproape o treime din întreaga piaţă de covoare din lume). Printre produsele naturale, nu mai puţin importante, sunt caviarul, care este extraordinar de bogat în Marea Caspică, fisticul şi toate fructele uscate.

Un obstacol în decolarea economiei iraniene, atât de bogată în oportunităţi, este lipsa de privatizare a industriei. Statul controlează încă părţi semnificative ale acestora, inclusiv cele mai multe mass-media, compania aeriană naţională (Iran Air) şi nu mai puţin importanta industrie de petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor