Iranul şi chestiunea palestiniană

”Iranul nu poate fi un jucător important în dosarul palestinian atâta timp cât a îmbrăţişat cauza palestiniană ca reflex de opoziţie faţă de Israel. Nu poţi să fii arbitru câtă vreme nu ai nicio relaţie cu una dintre cele două părţi”, a afirmat Adrian Cioroianu, fost ministru de externe român în cadrul conferinţei internaţionale ”EU and the Middle East – Iranian viewpoints”, organizată de Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti. În opinia sa, Iranul ar trebui să-şi normalizeze mai întâi relaţiile cu Israelul pentru a putea juca un rol în acest sens.
UE şi Orientul Mijlociu din perspectivă iraniană. International Conference desfăşurat sub patronajul Ambasadei Republicii Islamice Iran la Bucureşti. În imagine, Dr.Seyed Kazem (Epoch Times România)
Matei Dobrovie
24.10.2013

”Iranul nu poate fi un jucător important în dosarul palestinian atâta timp cât a îmbrăţişat cauza palestiniană ca reflex de opoziţie faţă de Israel. Nu poţi să fii arbitru câtă vreme nu ai nicio relaţie cu una dintre cele două părţi”, a afirmat Adrian Cioroianu, fost ministru de externe român în cadrul conferinţei internaţionale ”EU and the Middle East – Iranian viewpoints”, organizată de Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucureşti. În opinia sa, Iranul ar trebui să-şi normalizeze mai întâi relaţiile cu Israelul pentru a putea juca un rol în acest sens.

Seyed Kazem Sajjadpour, consilier al ministrului afacerilor externe iranian, a subliniat în preambulul conferinţei că ”Iranul doreşte să-şi îmbunătăţească cooperarea cu Uniunea Europeană în general şi cu România în particular”. Şi organizatorul, Flavius Cabă-Maria, preşedinte al Institutului de studii politice şi economice ale Orientului Mijlociu (MEPEI), a arătat că apropierea dintre SUA şi Iran, pe fondul schimbării de abordare odată cu alegerea preşedintelui Hassan Rohani, este o bună ocazie de a discuta despre relaţia Europei şi a Occidentului cu Orientul Mijlociu şi cu Iranul.

În legătură cu chestiunea palestiniană, Manuela Paraipan, specialistă în Orientul Mijlociu, a arătat că aceasta a fost multă vreme o prioritate în discursul ambelor părţi, dar a dus la frustrare pentru că n-a produs rezultate, ci s-a transformat în ”talks for the sake of talks” (discuţii de dragul discuţiilor). În opinia expertei, pentru deblocarea dosarului este nevoie să se treacă de la o abordare bazată pe soluţii la una bazată pe drepturile omului.

”De ambele părţi lipseşte viziunea pe termen lung. Nu există un proiect pentru 10 ani, ci mai multe variante: un singur stat sau două state pentru două popoare. E nevoie de o foaie de parcurs şi de câteva precizări legate de caracterul statului. Va fi acesta bazat pe etnicitate? Actualul status-quo nu mai este sustenabil”, a explicat Paraipan.

Experta consideră că nici palestinienii nu au un proiect naţional comun, iar Hamas şi Autoritatea Palestiniană ar trebui să se reconcilieze şi să împartă puterea, creând o unică structură de guvernare. De partea cealaltă, israelienii ar trebui să gândească pe termen lung consecinţele politicilor lor de colonizare din prezent, nu să caute beneficii electorale pe termen scurt, pentru a se menţine la putere.

Manuela Paraipan vede ca soluţie pentru actualul impas un parteneriat al societăţii civile, sub stindardul diplomaţiei publice, care să facă presiuni puternice asupra clasei politice pentru a o determina să facă paşii necesari.

La rândul său, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a salutat ”ofensiva de imagine pe care o întreprinde acum Iranul, care este cel mai bun lucru pe care îl poate face”. În opinia sa, Iranul merită nu doar o imagine mai bună, ci şi o relaţie mai bună cu lumea. Totuşi schimbarea percepţiei Occidentului asupra Iranului va depinde ”doar de fapte, de acţiunile în programul nuclear”.

Palestinienii nu au un proiect naţional comun. Hamas şi Autoritatea Palestiniană ar trebui să se reconcilieze şi să împartă puterea, creând o unică structură de guvernare. De partea cealaltă, israelienii ar trebui să gândească pe termen lung consecinţele politicilor lor de colonizare din prezent, nu să caute beneficii electorale pe termen scurt.

”Discuţia despre caracterul civil al programului nuclear iranian are două aspecte: leadership-ul de la Teheran trebuie asigurat că nimeni nu vrea să schimbe regimul şi lumea trebuie să se asigure că declaraţiile Iranului privind caracterul civil al programului său nuclear sunt adevărate”, a explicat Cioroianu.

Istoricul se declară însă sceptic în privinţa rolului pe care îl joacă şi l-ar putea juca Iranul în chestiunea palestiniană. Fostul ministru de externe atenţionează că ”Teheranul nu poate fi un jucător important în acest dosar pentru că de-a lungul timpului a dat impresia că îmbrăţişarea cauzei palestiniene a fost un reflex de opoziţie la Israel, nu o susţinere reală. În plus, nu poţi să fii arbitru câtă vreme nu ai nicio relaţie cu una dintre cele două părţi. În lipsa unei normalizări a relaţiei cu Israelul, nu va putea juca un rol”. În opinia sa, Iranul ar trebui să-şi armonizeze relaţiile şi cu Arabia Saudită şi să caute un parteneriat cu Turcia.

În privinţa soluţiei celor două state, susţinută constant de UE, Cioroianu a arătat că ”disensiunile dintre Hamas şi Autoritatea Palestiniană şi politica de colonizare a Israelului ne depărtează de această soluţie şi sunt sceptic că se va forma un guvern palestinian comun Hamas-Fatah în viitorul apropiat. Problema principală nu este armata israeliană, ci lipsa de unitate între palestinieni”. Referitor la politica de colonizare a Israelului, fostul ministru de externe susţine că aceasta a adus în ultimii ani deservicii serioase credibilităţii Israelului.

În opinia sa, normalizarea relaţiei israeliano-palestiniene s-ar putea face după modelul normalizării relaţiilor dintre Israel şi Egipt, ”un precedent de succes”.

De partea iraniană, Seyed Kazem Sajjadpour a precizat că ”dosarul palestinian este central pentru Iran pentru că este legat de încălcarea drepturilor omului, de colonizare. Pentru noi musulmanii este o problemă musulmană, o chestiune religioasă, umană şi care ţine de drepturile omului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor