Evreii iranieni: Obama să profite de deschiderea manifestată de Rouhani

Barack Obama.
Barack Obama. (Sergey Guneev / Host Photo Agency via Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2013

Comunitatea evreilor iranieni l-a îndemnat pe preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, să profite de ocazia „care nu se va mai repeta” de a avea ca interlocutor un preşedinte iranian moderat, precum noul ales Hassan Rouhani, pentru a restabili legăturile cu Republica Islamică.

Apelul a luat forma unei scrisori deschise redactate de liderul comunităţii evreieşti din Teheran, Homayoun Sameyah Najaf Abady, iar o copie a acesteia a fost trimisă AFP.

„Dacă Statele Unite şi comunitatea internaţională nu vor profita la maxim de această oportunitate de aur şi care poate nu se va mai repeta, atunci situaţia va deveni benefică pentru toţi cei care se împotrivesc normalizării relaţiilor dintre Iran şi Statele Unite”, a declarat Sameyah.

„De asemenea, va permite pesimiştilor să pună cu uşurinţă la îndoială bunele intenţii ale Statelor Unite”, a adăugat acesta.

Scrisoarea deschisă a fost publicată în contextul în care Rouhani a efectuat o vizită istorică la sfârşitul lunii septembrie la Adunarea generală a ONU şi a avut o scurtă conversaţie telefonică cu preşedintele american, ţinând cont de faptul că cele două ţări şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980.

În acelaşi timp, documentul citat reacţionează la comentariile premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, referitoare la situaţia drepturilor omului din Iran. Astfel, Sameyah a precizat că evreii iranieni au libertatea „de a purta blugi şi a asculta muzică”, făcând aluzie la declaraţiile lui Netanyahu care a sugerat că iranienii sunt privaţi de aceste libertăţi vestimentare şi culturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor