Iranul se apropie de un acord cu China privind achiziţionarea de avioane de luptă J-10

Iranul se apropie de încheierea unui acord în privinţa achiziţionării din China a unei flote de avioane de luptă din seria J-10 – cel mai probabil modelul J-10A – pentru a-şi moderniza forţa aeriană, a raportat Sina Military Network.
Avionul de luptă chinez J-10. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.08.2015

Iranul se apropie de încheierea unui acord în privinţa achiziţionării din China a unei flote de avioane de luptă din seria J-10 – cel mai probabil modelul J-10A – pentru a-şi moderniza forţa aeriană, a raportat Sina Military Network.

Deşi sancţiunile impuse de ONU asupra Iranului în privinţa armelor încă nu au fost ridicate, în ciuda unui acord istoric încheiat luna trecută între Teheran şi marile puteri, Beijingul a declarat că se apropie de un acord cu iranienii privind vânzarea sau închirierea avioanelor de luptă J-10.

Citând website-uri militare ruseşti, Sina Military notează că modelul J-10A al acestui avion de luptă, poreclit “Red Eagle” de către Armata de Eliberare a Poporului, va fi probabil principalul candidat al Teheranului pentru noua achiziţie.

Forţa aeriană a Iranului a încetat să se modernizeze de la revoluţia islamică din 1978-1979, a susţinut raportul, adăugând că avioanele de luptă F-14 achiziţionate din SUA anterior revoluţiei rămân principala opţiune a forţei aeriene. Cu siguranţă, Iranul va urmări să îşi modernizeze flota de îndată ce ONU va ridica sancţiunile, dar orice achiziţie va fi puternic influenţată de politică şi interese geopolitice.

În mod corespunzător, este improbabil ca Iranul să achiziţioneze avioane de luptă americane sau europene, în condiţiile în care relaţiile dintre iranieni şi cealaltă tabără încă au ajuns în acel stadiu. Opţiunile Iranului sunt astfel limitate la avioanele ruseşti Su-27 sau Mig-29 sau la avioanele chineze J-10 şi JF-17, conform website-ului Want China Times.

Modelul Mig-29 are o manevrabilitate superioară dar este evident în dezavantaj în luptă, în condiţiile în care există rapoarte conform cărora mai multe Mig-29 au fost doborâte, dar nu există rapoarte privind alte tipuri de avioane de luptă doborâte de Mig-29.

Avionul de luptă Su-27 ar fi de asemenea o opţiune, imperfectă pentru scopurile Iranului datorită razei sale de acţiune mai lungi, care ar putea îngrijora atât SUA cât şi Israelul şi ar putea atrage presiuni asupra Rusiei, mai susţine raportul. Acesta este un motiv suplimentar pentru care este improbabil ca Beijingul să vândă Teheranului propria sa versiune a avionului Su-27, şi anume J-11B.

Pe de altă parte, JF-17 Thunder, dezvoltat împreună de China şi Pakistan şi cunoscut în China sub numele de FC-1 Xiaolong, este folosit în prezent de forţa aeriană pakistaneză. Relaţiile complexe dintre Iran şi Pakistan, cel mai recent influenţate de un incident de frontieră din 2013 în cadrul căruia au fost ucise 13 persoane, ar putea însemna că şi modelul JF-17 ar putea fi exclus de Teheran.

Modelul J-10 are o rază mai scurtă de acţiune decât Su-27 dar este, din punct de vedere tehnic, suficient pentru luptă şi are un potenţial de upgradare mai puternic, susţine raportul. Pentru a proteja tehnologia chineză, Beijingul nu va vinde Teheranului cele mai recente modele ale seriei J-10 şi acest lucru înseamnă că modelul mai vechi J-10A va fi cea mai potrivită alegere, a adăugat raportul.

Funcţionalitatea avioanelor din seria J-10 este similară cu cea a avioanelor americane F-16, dar avionul chinez poate finaliza manevre complexe la viteze de până la 900 km pe oră şi la altitudini scăzute de până la 50 de metri. Cu o rază de acţiune de 2.940 km, J-10 va permite, cel puţin teoretic, forţei aeriene iraniene să controleze spaţiul aerian de deasupra Golfului Persic.

Conform website-ul rusesc de ştiri Vzglyad, Beijingul şi Teheranul se află în curent în negocieri pentru a finaliza acordul privind avioanele J-10. Înţelegerea va implica drepturi de acces la câmpul petrolier iranian Azadegan. Presa chineză speculează că acordul ar putea implica livrarea a 24 de avioane de luptă J-10 până în 2020 în schimbul a 20 de ani de drepturi de acces, experţii estimând că acest lucru ar fi echivalentul valoric a aproximativ 1 miliard de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor