Scandalul care nu vrea să dispară: AIEA nu va arăta Congresului american acordul său încheiat cu Iranul

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu poate oferi Congresului SUA o copie a documentului semnat cu Iranul în privinţa inspecţiilor sale nucleare, în ciuda criticilor dure venite din partea senatorilor republicani.
Andrei Popescu
06.08.2015

alte articole

Seful AIEA, Yukiya Amano (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
06.08.2015

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat miercuri că nu poate oferi Congresului SUA o copie a documentului semnat cu Iranul în privinţa inspecţiilor sale nucleare, în ciuda criticilor dure venite din partea senatorilor republicani.

Republicanii au criticat administraţia Obama, susţinând că Congresul nu poate avea acces la clauzele acordului Iran-AIEA, despre care aceştia susţin că este necesar pentru a decide dacă vor aproba sau respinge acordul bilateral Iran-SUA, care are clauze "secundare", pe care administraţia OBama nu doreşte să le dezvăluie Congresului.

Liderul american Barack Obama face presiuni puternice asupra Congresului pentru ca acesta să aprobe acordul (până pe 17 septembrie). Acordul ar trebui, teoretic, să restricţioneze programul nuclear iranian în schimbul unor uşurări a sancţiunilor internaţionale, care vor aduce Iranului miliarde de dolari.

Şeful AIEA Yukiya Amano, care s-a întâlnit cu membrii Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, a declarat că are o obligaţie legală de a menţine caracterul secret al documentului.

“Imaginaţi-vă dacă o ţară îmi oferă informaţii secrete ... şi eu nu onorez angajamentul, nicio ţară nu va mai împărtăşi informaţii cu noi”, a declarat Amano reporterilor după întâlnire.

“Acesta este şi cazul cu SUA”, a declarat el. “Avem un acord confidenţial cu Statele Unite şi nu pot să îl prezint altora.”

Senatorul Bob Corker, preşedintele comitetului, a declarat reporterilor că rămâne “foarte sceptic” în privinţa acordului pe care SUA şi partenerii săi l-au încheiat cu Iranul.

Criticii acordului denunţă, printre altele, clauze secrete pe care Congresul ar trebui să le consimtă fără să le cunoască, un text deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran, şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe bază de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor