Imagini din satelit: Iranul ar încerca să distrugă dovezile programului nuclear militar
alte articole
Noi imagini de satelit arată că Iranul ar putea încerca să scape de dovezile privind experimentele sale nucleare trecute înainte să li se permită inspectorilor internaţionali să investigheze un complex militar controversat, susţine The Telegraph.
Recentele fotografii ale complexului militar Parchin, unde Occidentul suspectează că Iranul a desfăşurat experimente în vederea dezvoltării de arme nucleare, arată o intensificare a activităţii de acolo în săptămânile care au urmat încheierii acordului nuclear de la Viena.
Imaginile luate în 26 iulie şi analizate de Institute for Science and Internaţional Security (ISIS), un respectat think tank din Washington, par să prezinte un buldozer prezent în acel complex, precum şi posibile scurgeri de petrol, ceea ce ar putea indica activitate industrială importantă.
“Nu se ştie exact în ce constă acea activitate”, a declarat Serena Kelleher-Vergantini, analistă ISIS. “Dar există temeri că Iranul ar putea încerca să scape de dovezi legate de experimentele sale trecute.”
Accesul la Parchin, o mare bază militară, este unul dintre cele mai controversate elemente ale întregului acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri.
Termenii în baza cărora inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea avea acces la acest complex militar sunt incluşi într-un document secret, semnat între AIEA şi Iran.
SUA şi celelalte cinci puteri mondiale implicate în negocieri nu au acces la documentul secret respectiv, forţând criticii pactului să se plângă de existenţa unor “acorduri secundare” cu Iranul la care Occidentul nu are acces.
Noile fotografii de la Parchin vor alimenta temerile în Congresul SUA că guvernul iranian intenţionează să însele inspectorii AIEA şi să ascundă dovezi privind faptul că ar fi încercat să dezvolte arme nucleare.
Directorul AIEA, Yukiya Amano, care s-a întâlnit cu membrii Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, a declarat că are o obligaţie legală de a menţine caracterul secret al documentului.
“Imaginaţi-vă dacă o ţară îmi oferă informaţii secrete ... şi eu nu onorez angajamentul, nicio ţară nu ne va mai furniza date”, a declarat Amano reporterilor după întâlnire.
Senatorul Bob Corker, preşedintele comitetului, a declarat reporterilor că rămâne “foarte sceptic” în privinţa acordului pe care SUA şi partenerii săi l-au încheiat cu Iranul.
Criticii acordului denunţă, printre altele, clauze secrete pe care Congresul ar trebui să le consimtă fără să le cunoască, un text deosebit de permisiv al tratatului faţă de Iran, şi faptul că acordul nu face referire la una dintre cele mai importante uzine nucleare iraniene - Parchin - şi nici la crearea bombelor nucleare pe bază de plutoniu, un produs secundar al procesării uraniului.
Congresul american trebuie să voteze în luna septembrie acordul şi este foarte posibil ca republicanii să dispună de numărul necesar pentru a adopta o moţiune în vederea respingerii acestuia, adaugă The Telegraph.
Preşedintele american Barack Obama a promis că se va opune unei astfel de moţiuni, declanşând o bătălie în Congres, în cadrul căreia oponenţii acordului vor încerca să convingă două treimi din membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului să voteze pentru suspendarea acordului nuclear şi să anuleze opoziţia prezidenţială.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.