Iranul întoarce spatele dolarului. Cere plăţi în euro pentru petrolul vândut
alte articole
La scurt timp după încheierea acordului nuclear dintre Iran şi marile puteri, Teheranul a testat o rachetă balistică sol-sol de generaţie nouă care are capacitatea de a lovi Israelul, o mişcare ce a încălcat cu siguranţă spiritul acordului, dar nu şi prevederile sale. Două luni mai târziu, Gărzile Revoluţionare iraniene au desfăşurat exerciţii cu rachete înarmate la mică distanţă de un portavion american şi apoi, în ajunul ultimului discurs al preşedintelui Barack Obama despre Starea Naţiuni, Iranul a arestat 10 marinari americani, ce au fost eliberaţi ulterior.
Toate aceste acţiuni ale Iranului ridică întrebări serioase referitor la dorinţa Teheranului de a dezvolta noua relaţie cu SUA, un stat pe care ani de zile Republica Islamică l-a văzut responsabil de situaţia dificilă a economiei ţării după aplicarea sancţiunilor internaţionale pentru ceea ce Occidentul consideră că a fost o încercare iraniană de a construi ilegal o armă nucleară.
Iranul este pregătit acum, după ridicarea sancţiunilor internaţionale, să îşi crească producţia petrolieră cu aproximativ 500.000 de barili pe zi în prima jumătate a anului şi cu 1 milion de barili pe zi până la sfârşitul lui 2016.
Dar, cea mai recentă umilire pentru Washington este când Teheranul a anunţat că doreşte ca plăţile pentru petrolul vândut să se facă în moneda euro, şi nu în dolari.
“Iranul doreşte să recupereze zeci de miliarde de dolari datorate de India şi alţi cumpărători ai petrolului său şi taxează noile vânzări de petrol în euro, urmărind să îşi reducă dependenţa de dolarul american”, a raportat Reuters. “În facturile noastre menţionăm o clauză conform căreia cumpărătorii petrolului nostru trebuie să plătească în euro, luându-se în considerare cursul de schimb între euro şi dolar în momentul livrării petrolului”, a declarat Compania Naţională Iraniană pentru Petrol (NIOC).
Iranului i s-a permis să îşi recupereze o parte din fondurile îngheţate din cauza sancţiunilor internaţionale, în alte valute decât dolarul american, precum dirhamul Emiratelor Arabe Unite sau moneda Omanului, rialul.
Schimbarea plăţilor pentru vânzările petroliere de la dolari la euro are un oarecare sens din moment ce Europa este acum unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului.
“Multe companii europene se grăbesc să ajungă în Iran pentru oportunităţi de afaceri, aşadar are sens [ca Iranul] să obţină venituri în euro”, a declarat Robin Mills, director executiv al companiei Qamar Energy din Dubai.
Insistenţa Iranului de a fi plătit în euro denotă, de asemenea, fragilitatea armistiţiului dintre Teheran şi Washington după ce s-au ridicat luna trecută majoritatea sancţiunilor internaţionale.
Oficialii americani estimează că au fost îngheţate în străinătate active iraniene în valoare de aproximativ 100 miliarde de dolari, dintre care aproximativ jumătate ar putea fi accesate de Teheran ca urmare a ridicării sancţiunilor.
Totuşi, pe moment nu este clar cât de multe dintre acele fonduri sunt venituri din vânzarea petrolului pe care Iranul le-ar dori înapoi în euro.
India datorează Teheranului aproximativ 6 miliarde de dolari pentru petrolul livrat în perioada în care au fost aplicate sancţiunile.
Luna trecută, directorul general pentru afaceri internaţionale din cadrul NIOC, a declarat agenţiei de ştiri Reuters că Iranul va prefera să primească banii datoraţi pentru petrolul vândut în câteva monede străine, adăugând că pentru moment este vorba doar de moneda euro.