Axa antioccidentală se cimentează / Actorii din spatele acordului cu Iranul ies la iveală

China şi Iranul urmăresc să dezvolte cooperarea reciprocă în mai multe sectoare, inclusiv cel nuclear sau lupta împotriva terorismului în ţări precum Siria, Irak sau Yemen. În plus, cele două state doresc să-şi extindă comerţul la 600 miliarde USD în următorii 10 ani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani împreună cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Shanghai, mai 2014.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani împreună cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Shanghai, mai 2014. (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)

Iranul şi China au căzut de acord să amplifice legăturile bilaterale şi să îşi extindă comerţul la 600 miliarde de dolari în următorii 10 ani, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani în timpul unei vizite efectuate sâmbătă în Teheran de către omologul său chinez Xi Jinping.

Xi este cel de-al doilea lider al unui stat membru al Consiliului de Securitate al ONU care a vizitat Teheranul după încheierea acordului nuclear încheiat anul trecut între Iran şi marile puteri. Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat capitala iraniană în noiembrie 2015.

Iranul a ieşit luna aceasta din perioada de izolare economică, după ce agenţia ONU pentru monitorizarea activităţii nucleare a decis că Republică Islamică şi-a redus programul nuclear pavând drumul pentru ridicarea sancţiunilor impuse de ONU, SUA şi Uniunea Europeană.

“Iranul şi China au căzut de acord să îşi extindă schimburile comerciale la 600 miliarde de dolari în următorii 10 ani”, a precizat Rouhani la o conferinţă de presă comună cu liderul chinez, care a fost transmisă la televiziunea de stat.

Cele două state au semnat sâmbătă 17 acorduri, inclusiv în privinţa cooperării în sectorul energiei nucleare şi în privinţa revitalizării anticei rute comerciale a Drumului Mătăsii, cunoscută în China sub numele de “O Centură, Un Drum”.

“China este dependentă de Iran din cauza importurilor energetice, iar Rusia are nevoie de Teheran în ceea ce priveşte noua sa viziune asupra arhitecturii securităţii din Orientul Mijlociu”, a declarat Ellie Geranmaieh de la Consiliul European pentru Relaţii Externe.

“Iranul joacă un rol destul de important în ceea ce priveşte interesele Chinei şi Rusiei în interiorul regiunii; un rol mult mai mare decât cel jucat pentru europeni”, a susţinut Geranmaieh.

Rouhani a afirmat că cele două ţări au căzut, de asemenea, de acord să coopereze în privinţa suprimării “terorismului şi extremismului din Irak, Siria, Afganistan şi Yemen”.

China şi-a manifestat sprijinul pentru guvernul yemenit, care este prins într-o luptă sângeroasă cu rebelii Houthi, susţinuţi de Iran. Acordul a fost semnat în timpul unei vizitei efectuate de Xi în Arabia Saudită, rivalul Iranului în privinţa influenţei în regiune.

În plus, Iranul a cerut Chinei să se alăture luptei împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi să joace un rol mai activ în regiune.

Teheranul este creditat în mare parte că a convins Rusia să îşi lanseze intervenţia militară în Siria în 30 septembrie 2015 şi să se alăture luptei împotriva Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe