Prietenii bizare / Israelul consideră Iranul o ameninţare mai mare decât Daesh. Putin invită evreii în Rusia

Într-o declaraţie surprinzătoare, un oficial de rang înalt israelian a declarat că Iranul, şi nu grupul jihadist Statul Islamic, reprezintă o ameninţare mai mare pentru Israel. În acelaşi timp, Putin a chemat în Rusia evreii europeni care fug de antisemitism.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, septembrie 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, septembrie 2015. (Captură Foto)

Ministrul israelian al Apărării susţine că Iranul este o ameninţare mai mare pentru statul evreu decât ar fi grupul jihadist Statul Islamic, care mai este cunoscut sub numele de ISIL sau Daesh.

Moshe Ya’alon şi-a făcut apariţia la Institutul pentru Studierea Securităţii Naţionale din Tel Aviv, unde a declarat că ar prefera Daesh într-un conflict deschis.

“[Iranul] este un regim distructiv cu planuri pentru o hegemonie regională. Hezbollah este un aliat al Iranului, şi are abilitatea de a declara război. În prezent, Iranul are o infrastructură a terorii pe 5 continente: Asia, Africa, Europa şi America de Nord şi Sud”, a declarat el.

Israelul a devenit tot mai îngrijorat în ceea ce priveşte acordul nuclear semnat în iulie 2015 între Iran şi cele şase puteri mondiale. Teheranul a consimţit că timp de 15 ani nu va îmbogăţi uraniu peste pragul de 3,67% şi că va păstra doar un stoc mic de uraniu slab îmbogăţit, în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Dar, Ya’alon consideră că, atunci când se va simţi în siguranţă, Iranul va construi o bombă şi de aceea acordul nuclear doar va amâna planurile Teheranului pentru moment. În plus, el a învinuit Iranul pentru instabilitatea din regiune, inclusiv în ţări precum Afganistan, Yemen, Siria, Irak şi Fâşia Gaza.

În octombrie 2015, Iranul a testat o rachetă balistică ghidată, de precizie, capabilă să livreze un focos nuclear. Iar în noiembrie 2015, iranienii au încetat să mai dezasambleze centrifuge nucleare, arată website-ul Tru News.

Evreii europeni sunt agitaţi

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a invitat evreii în Rusia, susţinând că evreii din vestul Europei care fug de antisemitism s-ar putea refugia acolo. Această afirmaţie a fost făcută marţi de către o delegaţie de lideri ai comunităţii evreieşti, conform Jerusalim Post.

Preşedintele Congresului European al Evreilor, dr. Moshe Viacelsav Kantor, a declarat că actuala criză a refugiaţilor, atacurile teroriste şi violenţa împotriva evreilor din Europa a transformat continentul într-o loc nesigur pentru poporul evreu.

În plus, Kantor a declarat că violenţa antisemită a crescut cu 40% în toată lumea în 2014.

De altfel, Kantor plănuieşte să discute despre invitaţia lui Putin la următoarea întâlnire a Congresului European al Evreilor.