Britanicii şi americanii spionează activitatea dronelor militare israeliene

Noile materiale divulgate de fostul analist NSA Edward Snowden arată că spionii americani şi britanici au monitorizat, printre altele, activitatea desfăşurată de drone militare israeliene, aparent pentru a preveni un eventual atac al Israelului asupra centrelor nucleare iraniene.
Dronă israeliană.
Dronă israeliană. (Captură Foto)

Operând dintr-o unitate localizată pe un vârf de munte din Cipru, agenţiile de spionaj britanică şi americană au monitorizat timp de ani de zile activităţile dronelor militare israeliene, conform unor noi documente divulgate de fostul analist NSA Edward Snowden.

Informaţia, publicată de The Intercept, dezvăluie un efort intensiv de supraveghere îndreptat împotriva Israelului, în special, pentru a detecta indicii privind un eventual atac israelian împotriva unităţilor nucleare iraniene.

Operaţiunea americano-britanică a reuşit să spargă codurile secrete israeliene, acest lucru oferindu-le acces la cabinele avioanelor israeliene în timpul operaţiunilor de luptă deasupra Fâşiei Gaza şi la înregistrările video realizate de dronele israeliene deasupra unei mari părţi a Orientului Mijlociu, posibil şi deasupra Iranului.

Deşi SUA şi Israelul deseori schimbă informaţii, cele două state au avut de asemenea puţine ezitări în a se spiona reciproc. Israelul a declarat că a pus capăt spionării Statelor Unite după arestarea din 1985 a lui Jonathan Pollard, un analist de din Marina SUA, care a furnizat informaţii secrete Israelului. El a fost eliberat anul trecut după 30 de ani de închisoare.

Oficialii israelieni au ales să nu creeze valuri în privinţa raportului publicat de The Intercept, care este asociat cu Glenn Greenwald, cel care a făcut ca divulgările lui Snowden, care de altfel este suspectat că ar spiona în favoarea Chinei, să fie disponibile mass mediei internaţionale.

“Nu cred că acesta este cel mai mare secret al secretelor”, a declarat Yuval Steinitz, un membru al Ministerului Securităţii israeliene, făcând referire la cea mai recentă scurgere de informaţii. “Vom analiza situaţia şi va trebui să modificăm criptarea, cu siguranţă”.

Documentele, care includ materiale video filmate de drone, arată că operaţiunea britanico-americană, care se derulează din 1988, a spionat şi alte naţiuni din zonă, de la Africa de Nord până la Iran, deşi se pare că atenţia principală a fost plasată pe Israel şi pe posibilitatea că acesta ar putea lansa un atac împotriva Iranului. Interceptările au fost făcute dintr-o bază situată pe vârful muntelui Troodos din Cipru. Numele de cod pentru această operaţiune a fost “Anarchist”.