Gazul din câmpul israelian Leviathan ar putea ajunge pe piaţă la sfârşitul lui 2019

Conform unui oficial israelian implicat în proiectul de exploatare a câmpului de gaz natural Leviathan, dacă lucrurile merg conform planului şi dacă Curtea Supremă a Israelului îşi dă aprobarea, atunci prima cantitate de gaz va ajunge pe piaţă spre sfârşitul anului 2019.
(photos.com)

Partenerii din proiectul de exploatare a câmpului israelian de gaz natural Leviathan ar putea ajunge, până la sfârşitul acestui an, la o decizie finală în privinţa investiţiei dacă aprobările guvernamentale şi ale organelor de reglementare sunt acordate conform estimărilor, a declarat un oficial implicat în această chestiune.

Dacă lucrurile vor merge conform planului, gazul respectiv urmează să ajungă pentru prima dată pe pieţe în ultimul trimestru al anului 2019, a afirmat în 31 ianuarie Bini Zomer, director pentru Israel al companiei Noble Energy.

Deţinând rezerve de gaz în valoare de aproximativ 622 miliarde de metri cubi în largul coastei israeliene a Mediteranei, câmpul Leviathan va costa cel puţin 6 miliarde de dolari pentru a fi valorificat şi va furniza gaz în valoare de miliarde de dolari către Egipt şi Iordania, şi posibil către Turcia şi Europa.

După ani de lupte politice interne, premierul Benjamin Netanyahu a semnat un acord cadru luna trecută pentru aprobarea exploatării câmpului Leviathan.

Dar decizia finală se află în mâinile Curţii Supreme a Israelului, care este aşteptată să decidă în curând în privinţa legalităţii proiectului, după ce opozanţii au depus o cerere pentru suspendarea acestuia. Criticii susţin că, de fapt, controlarea rezervelor majore de gaz ale ţării – Leviathan şi câmpul mai mic Tamar – de către un singur consorţiu va duce la limitarea competiţiei.

Valorificarea câmpului Leviathan va fi realizată de către compania americană Noble Energy şi Delek Group din Israel prin unităţile sale Delek Drilling şi Avner Oil and Gas.

Noble Energy a declarat că intenţionează să reducă plăţile trimestriale cu 44% şi să reducă cheltuielile cu aproximativ 50% în acest an, dorind să economisească bani într-un moment în care preţurile la petrol se află la un nivel extrem de scăzut.

În 31 decembrie 2015, partenerii proiectului Leviathan au declarat că au semnat un acord pentru a vinde gaz în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de dolari pe o perioadă de peste 18 ani către Edeltech Group şi partenerul său turc Zorlu Enerji pentru centralele electrice pe care plănuiesc să le construiască în Israel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie