IPP: Numărul doi din SRI, Florian Coldea, trebuie anchetat de Parlament, nu de subalternii săi

Generalul Florin Coldea, şeful operativ al SRI suspendat în urma unor acuzaţii lansate de fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă, trebuie supus controlului Parlamentului, nu al subalternilor săi, a atras atenţia Institutul pentru Politici Publice.
Andrei Pricopie
14.01.2017

alte articole

Adrian Moraru, Elena Tudose, conferinţă IPP despre potenţialul de fraudă în proiectele de finanţare din fonduri europene (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.01.2017

În urma "gravelor nereguli" descoperite în cadrul principalului Serviciu de Informaţii din România, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a solicitat vineri celor două Camere ale Parlamentului să îşi exercite cu răspundere rolul prevăzut de legea privind organizarea şi funcţionarea SRI.

"Conform legii, în vederea exercitării controlului concret şi permanent, se constituie o comisie comună a celor două Camere. Controlul şefului operativ al SRI, în cazul actualelor nereguli cunoscute în spaţiu public – Florian Coldea, nu poate fi făcut de către actuali subalterni, aşa cum a fost anunţat în spaţiul public. Acest control trebuie să fie făcut, conform legii dar şi al bunului simţ nu de către subalterni ci de superiori", se arată în comunicatul de presă remis de IPP.

Pentru ca evenimente cum a fost cel la care asistăm zilele acestea în care directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, s-a pus la dispoziţia şefului SRI Eduard Hellvig după acuzaţiile de corupţie/suspiciuni de relaţii cu persoane anchetate, să nu se repete afectând credibilitatea serviciului, IPP solicită ca:

1. Parlamentul să adopte o nouă lege a SRI, legea din 1992 fiind plină de lipsuri şi de precizie, mai ales în zona de control;

2. Partidele trebuie să trateze cu mai multă responsabilitate numirea reprezentanţilor lor în Comisiile parlamentare de control, reconfirmarea unor membri şi preşedinţi care au ocupat aceste poziţii în perioada 2004-2016 urmând să fie reconsiderată având în vedere "controlul parlamentar" exercitat până acum.

"La începutul unui nou mandat al Parlamentului, forul legislativ are şansa de a face dovada că îşi exercită într-adevăr rolul de a verifica instituţii cum este SRI mai ales în momente deosebite pentru credibilitatea sa, cum este cel prezent care îl implică pe adjunctul SRI. Noul Parlament îşi poate folosi autoritatea sau poate irosi acest moment, afectând credibilitatea atât a Serviciului cât şi a Parlamentului", a declarat Adrian Moraru, director IPP.

Reamintim că generalul Florian Coldea a fost pus la dispoziţia directorului SRI joi, după ce fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă a susţinut, într-o înregistrare video difuzată de România TV, că a petrecut mai multe vacanţe în locuri exotice cu acesta. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor