Emilia Şercan face "curăţenie" la Academia SRI. Doi şefi ai Şcolii Doctorale, nevoiţi să facă un pas în spate

"Stiu că vi s-a luat de plagiate. Şi mie mi s-a luat, însă dacă nu se mai scrie despre acest subiect, vor câştiga ei, plagiatorii", a transmis opiniei publice jurnalista Emilia Şercan, recunoscută pentru implicarea sa în acest domeniu.
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)
Andrei Pricopie
13.01.2017

Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" a SRI şi-a pus în fruntea şcolii doctorale doi oameni cheie din învăţământul superior, cu atribuţii de control în cazul universităţilor, Gigel Paraschiv şi Ion Ciucă, ceea ce înseamnă incompatibilitate şi conflict de interese din punct de vedere juridic, a tras atenţia jurnalista Emilia Şercan.

"Stiu că vi s-a luat de plagiate. Şi mie mi s-a luat, însă dacă nu se mai scrie despre acest subiect, vor câştiga ei, plagiatorii. Uitaţi aici un simplu caz. Academia Naţională de Informaţii a SRI are cele mai multe plagiate descoperite într-o singură instituţie universitară - 12, însă e posibil să fie şi mai multe. Cu toate astea, ANI a SRI nu a verificat în propria comisie etică niciunul dintre cazurile expuse public.

În schimb ce credeţi că a făcut? L-a cooptat în conducerea şcolii doctorale pe secretarul de stat care coordona anul trecut învăţământul superior în Ministerul Educaţiei - Gigel Paraschiv, care tocmai s-a întors secretar de stat, săptămâna trecută, după ce îşi dăduse demisia în iulie, când ministru a devenit Mircea Dumitru", a declarat Emilia Şercan.

Tot ANI a SRI l-a cooptat în conducerea şcolii doctorale, potrivit jurnalistei, şi pe Ion Ciucă, unul dintre directorii-cheie din Direcţia de Învăţământ Superior a Ministerului Educaţiei.

Ion Ciucă este şi secretarul tehnic al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, unde se ocupă de chestiunile administrative, astfel încât comisiile de specialitate să aibă toate materialele pentru a face verificările - adică cere universităţilor sau bibliotecilor tezele incriminate, se ocupă şi de corespondenţa instituţiei şi de multe altele.

"Paraschiv şi Ciucă, prin poziţiile ocupate în Ministerul Educaţiei, au atribuţii de control în cazul universităţilor. Cu toate astea, ambii au acceptat să facă parte din conducerea şcolii doctorale a SRI, ceea ce înseamnă incompatibilitate şi conflict de interese din punct de vedere juridic. Când i-am sunat să îi întreb despre treaba asta, ambii au anunţat că demisionează de la ANI a SRI.

Incompatibilitatea şi conflictul de interese în cazul lor ar trebui să fie verificate de Agenţia Naţională de Integritate, doar că Agenţia Naţională de Integritate este condusă de Bogdan Stan, care este absolvent al unui curs postuniversitar la ANI a SRI. Şi secretarul de stat Gigel Paraschiv este absolvent al unui curs postuniversitar la ANI a SRI. Şi, uite aşa, înţelegem şi noi mai simplu de ce SRI-ul s-a străduit să şcolească în propria universitate oameni din cele mai diverse domenii", a remarcat Emilia Şercan.

Pentru mai multe detalii pe acest subiect intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor