Ion Sturza: Lăcomia autorităţilor de la Chişinău va deveni studiu de caz în manualele de rele practici

Corupţia nestăvilită a funcţionarilor moldoveni şi îndeosebi a liberalilor din Ministerul Transporturilor au dus la un dezastru reabilitarea mai multor drumuri din R. Moldova, afirmă Sturza.
Ştefan Sârbu
15.05.2017

alte articole

Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
15.05.2017

Fostul premier al Republicii Moldova şi actual om de afaceri, Ion Sturza susţine că reabilitarea drumurilor, care trebuia să devină una dintre realizările guvernării de la Chişinău după 2009, s-a transformat într-un dezastru, un apogeu al incompetenţei, haosului şi corupţiei, menţionând că sub umbrela „istoriei de succes”, Republica Moldova a contractat finanţare (credite) de la instituţiile financiare internaţionale, în sumă de 293 de milioane de EURO pentru 13 proiecte de reabilitare a drumurilor. În prezent însă toate proiectele sunt executate cu mari deficienţe şi întârzieri.

“Incompetenţa funcţionarilor, dar şi lăcomia lor vor deveni studiu de caz în manualele de rele practici: de la planificare, proiectare până la implementare! La mijloc e şi contribuţia reprezentanţilor PL de la Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), care s-au făcut a uita că politica nu e un „sabantuicik” (serbare n.r.) între cumetri şi prieteni, pe banii poporului, la pachet cu corupţia nestăvilită…”, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook.

În opinia omului de afaceri, vinovaţi de acest dezastru se fac toţi, Guvernul, MTID, Asociaţia de Stat a Drumurilor (ASD), instituţiile financiare internaţionale (în mod special BERD), dar şi contractorii, ultimii fiind „atent selectaţi”, sub controlul finanţatorilor, ceea ce pare a fi dubios.

“Şmecheria e că s-a mizat pe un singur criteriu – preţul. Joc banal şi cunoscut. „Isteţii” oferă costul de executare pe care-l doreşti. Ulterior, în loc de specialişti şi utilaje, aceştia „mobilizează” avocaţi, ca să schimbe condiţiile şi preţul de executare a lucrărilor. E un joc la două capete, evident”. Experţii responsabili de „monitorizare”, aduşi de finanţatori pe bani grei, 21 de milioane de EURO (!), primesc „kapika” la termen, ca să supravegheze că ...nimic nu se întâmplă… Garanţiile de executare au fost substituite cu „asigurări” de la companiile locale (sic!)”, a adăugat Ion Sturza.

În context, fostul premier al RM notează că se vede cu ochiul liber şi calitatea necorespunzătoare a lucrărilor executate şi a materialelor folosite dând şi câteva exemple: Drumul M3 Chişinău – Giurgiuleşti, Comrat – Ciumai, km 96 800 – 122 800, termen de executare a lucrărilor: sfârşit de martie 2014, executat 62%; drumul Chişinău – Sculeni, patru contracte, termen de executare a lucrărilor: trimestrul IV 2016, executat circa 25%; segmentul M3, km 151 200, termen de executare a lucrărilor: sfârşitul lui 2016, executat 3%; centura Chişinău („groapa” ministrului Chirinciuc), termen de executare a lucrărilor: începutul lui 2018, executat 1%!

Sturza precizează că potrivit estimărilor pentru a termina lucrările începute, va fi nevoie de minim cinci ani şi de încă vreo 100 de milioane de EURO. „Şobolanii” moldoveni, după ce stăpânii au luat caimacul”, „ciupesc”, neobrăzat şi pe faţă, din „subcontractori”, un sport preferat la MTID. “Dacă luăm în calcul cele întâmplate la Banca Naţională a Moldovei, la Primăria Chişinău, nu e prea scumpă participarea dumneavoastră la „guvernare”, domnule Ghimpu?”

Menţionăm că la sfârşitul lunii aprilie a fost reţinut şi plasat sub arest preventiv Ministrul Transporturilor Chirinciuc, în cadrul unui dosar penal intentat de CNA pe fapte de corupţie, în care ar fi vizate şi proiecte finanţate din fonduri europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor