UE amână finanţarea pentru Moldova. Candu îi învinuieşte pe Maia Sandu şi Andrei Năstase
alte articole
Uniunea Europeană a hotărât să amâne ajutorul financiar de 100 milioane euro, votat săptămâna trecută pentru Republica Moldova. Informaţia a fost confirmată de europarlamentarul Petras Auštrevičius, potrivit căruia forul european nu ar fi putut ignora ceea ce se întâmplă în prezent la Chişinău, privind încercările insistente ale guvernării de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens naţional. „Parlamentul European priveşte în acest moment mult mai atent situaţia politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, şi ale preşedintelui R. Moldova”, a subliniat Auštrevičius.
„Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit. Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuţiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar şi sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi de transparenţa deciziilor, de direcţia evoluţiei politice, aşa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit”, a declarat Petras Auštrevičius într-un interviu pentru Europa Liberă
Acesta a ţinut să precizeze că pe lângă obiecţiile faţă de concentrarea mediilor într-o serie de concerne şi lipsa de transparenţă a deciziilor luate în domeniul justiţiei, o altă obiecţie ar avea-o faţă de „decizia foarte grăbită şi nemotivată a coaliţiei de guvernământ de a forţa schimbarea sistemului electoral, o schimbare „revoluţionară”, […] care ridică însă o mulţime de semne de întrebare: de ce acum, de ce aşa de grăbit şi pentru ce motiv? În acest moment, în Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral”.
Astfel, europarlamentarul a afirmat că la acest moment, ajutorul financiar pentru R. Moldova ar putea fi amânat şi mai mult decât s-a stabilit anterior. „Raportorul nostru din Comisia pentru relaţii comerciale internaţionale a cerut o amânare de cel puţin o lună, dar avem deja semnăturile a aproape 100 de europarlamentari care cer chiar revizuirea mandatului”.
Nemulţumit de această decizie a Parlamentului European, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că îi consideră vinovaţi de această situaţie pe liderii celor două partide de opoziţie, extraparlamentare, PAS şi PPPDA.
„Uniunea europeană nu ajută guvernul/guvernarea, dar ajută R. Moldova şi cetăţenii ei. La nivelul Uniunii Europene nu există nici o decizie privind amânarea finanţării RM. Există o iniţiativă a unui Partid Popular European din cadrul Parlamentului European, pe care se face presiune din RM de către Maia Sandu şi Andrei Năstase”, a menţionat Candu, deşi din declaraţiile deputatului european Petras Auštrevičius se înţelege clar că finanţarea a fost amânată cu o lună.
Candu a condamnat şi afirmaţiile şefului statului, Igor Dodon, care s-a arătat mulţumit de faptul că actuala guvernare ar putea să nu primească banii europeni, fapt ce ar duce, în opina sa, la alegeri parlamentare anticipate.