Un raport asociază o unitate cibernetică a Kremlinului cu conflictul ucrainean şi alegerile din SUA

Hăckuirea unei aplicaţii militare ucrainene a reîntărit acuzaţiile că o unitate cibernetică, cunoscută sub numele de Fancy Bear, are legătură directă cu Moscova. Atacul întăreşte rapoartele informaţionale americane care leagă Kremlinul de atacuri cibernetice în SUA.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
23.12.2016

Noile dovezi că armata rusă a vizat unităţile de artilerie ucrainene din estul Ucrainei prin folosirea unei aplicaţii ucrainene infectate pentru smartphone-urile cu Android au întărit concluziile sectorului informaţional american că unităţile de securitate ruseşti au hackuit de asemenea Comitetul Naţional Democrat (CND) înainte de alegerile prezidenţiale din SUA de anul acesta.

Conexiunea a fost făcută într-un raport publicat joi şi care descrie cum o aplicaţie de smartphone creată de un ofiţer ucrainean în 2013, care a fost folosită pentru a desfăşura lovituri de artilerie împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, pare să fi devenit mijlocul prin care spionajul rusesc a indicat locaţia unităţilor militare ucrainene.

Aplicaţia a fost distribuită pe reţelele sociale dar, în cele din urmă, a fost hackuită şi redistribuită pe un forum militar ucrainean de către agenţia de informaţii a armatei ruse (GRU), conform raportului publicat de CrowdStrike. Cel puţin una dintre unităţile GRU specializate în operaţiuni cibernetice este cunoscută sub numele de Fancy Bear.

Unităţile militare ucrainene care au folosit aplicaţia infectată au dezvăluit neintenţionat către armata rusă informaţii strategice valoroase, inclusiv localizarea trupelor, accesul la contacte, mesaje text, istoricul apelurilor telefonice şi date de Internet, conform raportului.

Fancy Bear a hackuit CND

Agenţiile americane de informaţii şi FBI-ul consideră că Fancy Bear a hackuit sistemul de emailuri al CND de-a lungul mai multor luni şi apoi a publicat conţinutul lor prin terţe părţi cu scopul de a crea o controversă în jurul Partidului Democrat şi de a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să câştige alegerile.

Programul virusat ce a fost folosit pentru a întoarce situaţia din estul Ucrainei în favoarea rebelilor separatişti pro-ruşi este acelaşi cu cel utilizat pentru hackuirea CND, conform lui Dmitri Alperovitch, co-fondator al CrowdStrike.

Compania sa a fost de asemenea angajată pentru a investiga hackuirea CND şi, în timpul verii, a atribuit în mod public atacul grupului Fancy Bear.

Alperovitch a declarat că exemplul ucrainean demonstrează o conexiune chiar mai puternică între hackerii din Fancy Bear şi armata rusă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins în repetate rânduri acuzaţiile făcute de omologul său american Barack Obama, care a precizat că cele mai înalte niveluri ale guvernului rus au fost implicate în efortul de influenţare a alegerilor prezidenţiale din SUA.

Preşedintele ales Donald Trump a declarat că rapoartele informaţionale care învinuiesc Rusia sunt ridicole. Obama a ordonat oficialilor sectorului informaţional să desfăşoare o evaluare extinsă a atacurilor cibernetice din sezonul electoral şi să prezinte un raport înainte ca mandatul său să expire la mijlocul lui ianuarie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor