Rusia desfăşoară cel de-al 5-lea test al noii sale rachete anti-satelit
alte articole
Testarea rachetei PL-19 Nudol a avut loc pe 16 decembrie la o bază din centrul Rusiei şi a fost monitorizată de agenţiile americane de informaţii.
Este cel de-al cincilea test al rachetei Nudol şi cel de-al treilea zbor reuşit al unui sistem despre care Moscova susţine că va fi folosit împotriva rachetelor inamice, au precizat oficiali familiari cu rapoartele lansării.
Locaţia exactă a testului nu a fost dezvăluită. Testele anterioare ale rachetei au avut loc la o bază în apropiere de Plesetsk, aproximativ 800 km nord de Moscova.
Nu s-a putut afla dacă racheta Nudol a fost trimisă în spaţiu sau a fost lansată pe o traiectorie sub-orbitală.
Rata ridicată a testului este o indicaţie a faptului că programul reprezintă o prioritate militară şi că racheta se apropie de punctul în care va putea fi utilizată.
Noua rachetă anti-satelit face parte dintr-un număr de câteva arme strategice noi care sunt dezvoltate de armata rusă.
Nudol este văzută de Pentagon ca o aşa zisă rachetă anti-satelit cu “înălţare directă”. Totuşi, Rusia a urmărit să mascheze capabilităţile noii sale rachete, susţinând că aceasta are rolul de apărare împotriva rachetelor balistice lansate împotriva ţării.
Pentagonul este îngrijorat în legătură cu dezvoltarea armelor anti-satelit atât de către Rusia cât şi de către China.
Agenţiile americane de informaţii au estimat că operaţiunile militare ale SUA ar putea fi subminate grav cu aproximativ 24 de atacuri anti-satelit.
Sateliţii sunt folosiţi pentru navigaţia cu precizie, pentru luarea ţintelor în vizor, pentru comunicaţii şi colectare de informaţii.
Pentagonul este foarte dependent de sateliţi pentru operaţiuni militare la distanţă.
Atât Rusia cât şi China au recunoscut vulnerabilitatea strategică a dependenţei SUA de sateliţii săi. Rachetele anti-satelit sunt privite ca arme importante pentru un război asimetric.
Cele două ţări dezvoltă de asemenea lasere şi alte arme cu energie direcţionată ce pot orbi sau submina sateliţii. În plus, sunt dezvoltaţi sateliţi mici capabili de manevrare în spaţiu şi de apucare şi strivire a altor sateliţi.
Generalii ruşi au menţionat în declaraţii publice că forţele lor testează pe teren capabilităţi anti-satelit, dar au oferit puţine detalii în acest sens. De exemplu, general-locotenentul rus Oleg Ostapenko, fostul comandant al forţelor spaţiale, a declarat că sistemul anti-rachete S-500 este capabil să lovească arme spaţiale şi sateliţi aflaţi pe orbite joase.
În luna mai, Vadim Koziulin, profesor la Academia de Ştiinţe Militare, a fost citat ca afirmând că punerea în discuţie a aşa zişilor „kamikaze spaţiali” sugerează faptul că Moscova se pregăteşte pentru un conflict în spaţiu cu SUA.
Agenţia de ştiri TASS a raportat că A-60, o variaţie a avionului de transport Il-76, are o capabilitate laser anti-satelit.
În luna octombrie, TASS a precizat că racheta Nudol este numită A-235 şi este dezvoltată pentru a înlocui sistemul actual de apărare antirachetă al Moscovei.
Interceptorii de rachete împărtăşesc caracteristicile armelor capabile să distrugă sateliţi în spaţiu. Ambele călătoresc cu viteze ridicate şi necesită ghidaj şi fixarea ţintelor cu precizie.