Iohannis: Reducerea CAS este o "electorată" care arată că Ponta e interesat de câştigul electoral

Klaus Iohannis, preşedintele interimar al PNL, a declarat, joi, că reducerea temporară a CAS este o "electorată" pentru mediul de afaceri, iar Victor Ponta "demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral".
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Flori Mladin
13.06.2014

Klaus Iohannis, preşedintele interimar al PNL, a declarat, joi, că reducerea temporară a CAS este o "electorată" pentru mediul de afaceri, iar Victor Ponta "demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral".

"Reamintim faptul că PNL s-a pronunţat ferm în favoarea reducerii poverii fiscale asupra muncii încă de la începutul anului 2013, care era de fapt, din punct de vedere economic, momentul optim de stimulare a mediului de afaceri prin reducerea CAS la angajator. Este îngrijorător faptul că Guvernul nu a reuşit să convingă FMI în privinţa reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale. După declaraţii de intenţie dintre cele mai optimiste, chiar asigurări certe pe care Victor Ponta le-a dat în repetate rânduri, că va convinge FMI în ceea ce priveşte reducerea poverii fiscale asupra muncii, amânarea evaluării acordului cu FMI este un eşec major pe care Victor Ponta şi Guvernul PSD trebuie să şi-l asume", a afirmat Iohannis.

Preşedintele interimar al PNL consideră că dacă FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS, înseamnă că Guvernul nu şi-a făcut temele, aşa cum a anunţat în Memorandumul semnat în februarie 2014.

"De fapt, Guvernul nu a adaptat 'cadrul fiscal-bugetar' astfel încât reducerea CAS să devină sustenabilă şi în ochii organismelor financiare internaţionale", a afirmat Iohannis, adăugând că "în aceste condiţii, decizia Guvernului reprezintă un semnal de alarmă pentru mediul de afaceri".

De la 1 octombrie, contribuţiile de asigurări sociale vor fi micşorate la angajator cu cinci puncte procentuale, având un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, menţionând că nu a obţinut acordul FMI pentru această măsură, pe care şi-o asumă Guvernul.

Premierul a mai menţionat că reducerea CAS va fi introdusă într-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului.

Fiind întrebat dacă reducerea din octombrie are acordul FMI, Victor Ponta a răspuns că nu există nici acord şi nici dezacord, întrucât Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, asigurând, totodată, că impactul reducerii va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că negocierile cu Fondul Monetar Internaţional au eşuat deoarece Executivul şi FMI nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie. În iulie sau august, delegaţia FMI va veni din nou la Bucureşti, cu care ocazie vor fi reluate discuţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor