Guvernul alocă bani publici pe ascuns, din bugetul Fondului de Rezervă

(photos.com)

Guvernul cheltuieşte milioane de lei din Fondul de Rezervă, încălcând legea finanţelor fără să fie sancţionat, printr-un mecanism netransparent de alocare a banilor în an electoral. Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care poate aloca sume din fondul de rezervă bugetară pe specific cultural, religios şi sportiv, la nivel central şi local. În ultimii ani, a devenit o tradiţie alocarea de sume enorme din fondul de rezervă al statului.

Când este stabilit bugetul fondului de rezervă, acesta este alcătuit din circa 200 milioane lei, însă la închiderea execuţiei bugetare, cheltuielile ajung să fie de zece ori mai mari. Cum ajunge acest fond să fie atât de consistent la sfârşitul anului? Diferite instituţii sau autorităţi renunţă pe parcursul anului la o parte din creditele pe care le au din bugetul anual şi le varsă la fondul de rezervă ca sume neutilizate. Ulterior, sumele din fondul de rezervă sunt alocate altor unităţi prin hotărâre de Guvern. Rezervele financiare din fondul de rezervă ar trebui alocate, în mod legal, pentru situaţii „urgente sau neprevăzute“, potrivit revistei Capital.

Care sunt cheltuielile neprevăzute

În realitate, banii din fondul de rezervă se cheltuiesc pe construcţii de unităţi de cult, organizarea unor evenimente culturale sau sportive, ridicarea unor statui sau monumente.

În numeroase hotărâri de guvern, alocările destinate administraţiilor locale se fac pentru cheltuieli „curente şi de capital“, astfel încât primăriile, consiliile locale şi judeţene decid pe ce cheltuiesc banii respectivi.

Întrucât obiectivele finanţate sunt prezentate foarte general, nu se pot face verificări privind corectitudinea folosirii acestora. Dacă nu există criterii în care să se încadreze cheltuielile care se finanţează din fondul de rezervă bugetară, nu există nici sisteme de control care să prevină utilizarea incorectă a banilor.

Ministerul Finanţelor nu controlează pentru ce au fost cheltuiţi banii.

Toate guvernele din ultimii ani au folosit această şansă de a satisface cererile financiare din central sau din teritoriu, mai ales dacă în joc erau şi interese electorale. Chiar dacă Consiliul Fiscal sau instituţii financiare internaţionale au avertizat executivul în acest sens, guvernele continuă să folosească banii în acest fel.

Modul de a aloca

În 2013, din fondul de rezervă au fost alocate circa 600 milioane lei, iar în anii 2012 şi 2011 au fost repartizaţi miliarde lei, respectiv 2,1 miliarde lei în 2012 şi 1,88 miliarde lei în 2011. De regulă, în ultima şedinţă din an se distribuie banii din fondul de rezervă pe diverse domenii.

Derogările prin ordonanţe de urgenţă de la Legea finanţelor, sunt posibile deoarece Guvernul planifică în mod deliberat cheltuielile unor instituţii în bugetul anual, ulterior acestea fiind anulate şi virate în fondul de rezervă.