Ponta: Reducem CAS cu 5% de la 1 octombrie

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.06.2014

Premierul Victor Ponta a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Guvernul s-a decis să reducă CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, deşi iniţial promisese că acest lucru va avea loc de la 1 iulie.

"Considerăm că reducerea CAS cu 5% trebuie aplicată din acest an şi că ne putem permite acest lucru. Putem în mod rezonabil, săptămâna viitoare să trimitem către Parlament reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru ultimul trimestru, începând din octombrie. Avem capacitatea de a acoperi impactul negativ pe care îl presupune această reducere. Nu mărim deficitul bugetar, nu introducem noi taxe şi impozite. Acordul cu FMI şi Banca Mondială rămân funcţionale", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Realitatea.net

La rândul său, ministrul de Finanţe Ioana Petrescu a precizat că impactul de la 1 octombrie este mult mai redus iar Guvernul îşi poate permite acest lucru.

"Impactul de la 1 octombrie este mult mai redus, ne putem permite acest lucru, avem mai multe buffere, s-a cheltuit mai puţin de la începutul anului. Acesta a fost planul iniţial (1 iulie, n.red.), dar am vrut să rămânem în ţinta de deficit, iar în acelaşi timp nu am vrut să pun taxe în plus pentru mediul de afaceri", a declarat Ioana Petrescu.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional şi Guvernul Ponta nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa reducerii CAS-ului de la 1 iulie, astfel că discuţiile dintre cele două părţi vor continua la următoarea vizită la Bucureşti a misiunii FMI, care va avea loc probabil în iulie sau august.

Ministrul de Finanţe a precizat că negocierile cu FMI privind reducerea CAS cu 5% au fost destul de dificile cu FMI, adăugând că acordul cu FMI este încă în derulare.

„Au fost negocieri destul de dificile, dar am insistat mult ca să facem această măsură, dar să nu punem în locul ei o altă măsură care să rănească mediul de afaceri în schimb. Am fost de acord în schimb că trebuie să stăm în ţinta de deficit şi am ajuns la concluzia că este mai înţelept să aplicăm această măsură de la 1 octombrie, impactul este mult mai redus, ne putem permite acest lucru şi din încasările suplimentare care pe primele 5 luni ale acestui an au fost cu aproximativ 6 procente mai mari decât anul trecut. Aceste 5 puncte procentuale la angajator se pot acoperi pentru ultimele 3 luni din an. Am avut o discuţie foarte clară cu FMI, că ei vor fi aici în noiembrie şi vom discuta bugetul pe 2015 şi noi ne angajam ca acel buget să îndeplinească ţintele de deficit”, a precizat Ioana Petrescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor