Iohannis: Echilibrul de securitate din zona Mării Negre este esenţial în asigurarea securităţii colective
alte articole
Aflat în vizită oficială în Bulgaria, Preşedintele Iohannis, a abordat, în cadrul discuţiilor cu omologul său, importanţa asigurării securităţii energetice şi promovarea cooperării în zona Dunării şi în zona extinsă a Mării Negre.
"Am subliniat, împreună cu domnul Preşedinte, mai ales relevanţa aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi interconectorul Giurgiu-Ruse, al cărui şantier îl voi vizita, de altfel, mâine. Am convenit, totodată, că trebuie intensificate negocierile pentru finalizarea delimitării spaţiilor maritime din Marea Neagră; România îşi doreşte o soluţie care să corespundă metodei de delimitare consacrate în jurisprudenţa instanţelor internaţionale.", a declarat Iohannis, în cadrul conferinţei comune de presă cu preşedintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev.
În cadrul discuţiilor, a fost abordat şi subiectul Republicii Moldova şi al parcursului său european.
"Prioritatea României în Vecinătatea Estică rămâne menţinerea Republicii Moldova pe calea europeană şi, respectiv, continuarea reformelor, efort care trebuie susţinut pe mai departe, în mod proactiv, de către Uniunea Europeană." a declarat Iohannis.
Discuţiile au vizat şi situaţia din Ucraina, care continuă să fie preocupantă. "Pe acest subiect, am căzut de acord că trebuie menţinute sancţiunile până la implementarea Acordurilor de la Minsk.", a declarat preşedintele.
"Pe agenda internaţională, discuţiile s-au concentrat pe perspectivele Summitului NATO de la Varşovia. Avem o poziţie comună şi am convenit să acţionăm împreună în continuare pentru întărirea prezenţei terestre şi maritime pe Flancul Estic, atât în Nordul, cât şi în Sudul acestuia, Sud în care se află România şi Bulgaria. Echilibrul de securitate din zona Mării Negre este esenţial în asigurarea securităţii colective a aliaţilor.
Nu în ultimul rând, în cadrul discuţiilor între cei doi şefi de stat a fost abordată şi problematica drepturilor persoanelor aparţinând comunităţii române din Bulgaria.
"Consider că este în beneficiul reciproc protejarea şi promovarea identităţii naţionale şi a drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă, aşa cum se bucură şi comunitatea bulgară din România.", a declarat şeful statului.
Întrebaţi de presă dacă la Summitul de la Varşovia vor avea o poziţie comună care să susţină o prezenţă navală permanentă a NATO în Marea Neagră şi ce şanse de reuşită cred că va avea un asemenea demers, având în vedere ostilitatea Rusiei, cei doi preşedinţi şi-au exprimat sprijinul pentru eforturile de îmbunătăţire a securităţii în zonă.
"Ambele state sunt îngrijorate şi împărtăşesc aceasta şi problemele care rezultă din aceasta. Bulgaria nu numai în cuvinte, ci şi în fapte, va sprijini orice efort pentru îmbunătăţirea securităţii în regiune. Este în interesul nostru strategic. Bulgaria va contribui la crearea acestei structuri NATO în România, precum se aşteaptă să fie adoptată hotărârea la Varşovia. Aţi auzit şi ieri poziţia Guvernului bulgar prezentată de Ministrul Apărării din Bulgaria, domnul Nencev, după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu omologul din România. A declarat foarte clar care este poziţia Bulgariei. Bulgaria sprijină iniţiativa şi va participa cu până la 400 de militari pe principiul rotaţiei. Dar nu numai asta, prietenii noştri români au avut o nouă iniţiativă, pe care o sprijinim, şi anume Iniţiativa Marină Regională în Marea Neagră. Este cu scop de apărare, evident, şi vom sprijini această iniţiativă a României. Bulgaria va demonstra nu numai că stăm ferm în spatele colaborării regionale, dar vom folosi NATO ca platformă. Aşa cum a spus domnul Klaus Iohannis, totul depinde de noi şi împreună suntem puternici şi în stare să facem faţă la orice provocare. Noi vrem mai multă colaborare şi vrem mai multă securitate. De aceea, Bulgaria va sprijini aceste iniţiative, inclusiv ca NATO să ia aceste decizii în ceea ce priveşte Regiunea Mării Negre, care este de o importantă tot mai mare. Împreună putem să contribuim la o abordare efectivă în aceste vremuri grele.", a răspuns preşedintele Bulgariei.
Această iniţiativă navală la Marea Neagră vine în contextul în care, între timp, toată lumea recunoaşte importanţa strategică extraordinară a Mării Negre şi a zonei Mării Negre, importanţa extraordinară pentru întreaga construcţie NATO în această parte a lumii. Noi nu dorim să revenim la Război Rece, şi noi în niciun caz nu dorim să ne pregătim să atacăm pe cineva. Dar noi dorim să fim în situaţia de a ne apăra şi a dovedi că suntem aici. Aşa trebuie citită iniţiativa navală pe Marea Neagră şi credem că este natural şi este corect ca la această iniţiativă să participe ţările riverane, în primul rând, ale Mării Negre. După cum am subliniat şi cu alte ocazii, România nu doar primeşte securitate, noi vrem să şi participăm şi să oferim la rândul nostru securitate în regiune. Şi atunci, această iniţiativă, la care credem că vor participa cu mult entuziasm, în afară de România, Bulgaria şi, sigur, Turcia, este una pe care vrem să o creăm local, dar să obţinem în scurt timp umbrela NATO, fiindcă noi suntem aliaţi în NATO. Această propunere va fi concretizată, vom face paşi pentru a ajunge la o formă concretă, vom descrie cum evoluează în timp. Probabil vom începe cu exerciţii simple, de compatibilizare, de training, şi vom vedea cum evoluează în timp. Important este să prezentăm această iniţiativă aliaţilor din NATO şi să încercăm să-i convingem că această iniţiativă vine în sprijinul întregii alianţe”, a răspuns, la rândul său, Iohannis.