Analist politic: Andrian Candu merge cu o misiune prezidenţială la Bucureşti şi Bruxelles

Nicolae Negru comentează vizita la Bucureşti şi Bruxelles (13-16 iunie) a speakerului legislativului din Moldova, Andrian Candu, care are misiunea dificilă de a obţine împrumutul promis de 150 de milioane de euro, iar de la Bruxelles promisiunea că nu se va opune gestului salvator al României faţă de RM.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (IPN / Dan Guţu)

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinte al PD, al doilea om în alianţa de guvernământ, mâna dreaptă a „coordonatorului executiv”, merge la Bucureşti, apoi la Bruxelles, unde va discuta „reconfirmarea sprijinului extern pentru Republica Moldova”, scrie zdg.md. Potrivit lui Nicolae Negru însă, nu despre declaraţii şi gesturi simbolice de frăţie şi solidaritate e vorba, ci de bani cât mai mulţi.

Nicolae Negru îşi argumentează poziţia într-un editorial pentru ziarulnational.md, afirmând că, fără împrumutul României, cheltuielile bugetului public ar trebui reduse cu aproape o treime, ceea ce ar fi catastrofal, ţinând cont de faptul că, în 2015, cheltuielile (investiţiile în primul rând) au fost tăiate la maximum, că deficitul de peste 4 miliarde de lei, prevăzut în Legea bugetului pentru 2016, nu are nici măcar teoretic acoperire din surse interne.

Deci, “Candu a fost trimis cu misiune deloc uşoară de a obţine de la Bucureşti promisul împrumut de 150 de milioane de euro, iar de la Bruxelles – promisiunea că nu se va opune gestului salvator al României faţă de Republica Moldova.”

Potrivit lui Negru, la Bruxelles, atitudinea faţă de trimisul Chişinăului pare să fie alta. Dacă la Bucureşti dl Candu este aşteptat cu braţele deschise şi va fi primit de preşedintele Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş şi preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, în capitala Uniunii Europene, nicio persoană de prim rang nu doreşte să se întâlnească cu speakerul moldovean şi motivul nu e greu de ghicit. (Conform „Ziarului de Gardă”, Candu va purta discuţii despre relaţia dintre Republica Moldova şi UE cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Elmar Brok, cu directorul general pentru politica de vecinătate şi negocierile pentru extindere din cadrul Comisiei Europene, Christian Danielsson, şi cu şeful Departamentului pentru ţările Parteneriatului Estic din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Dirk Schuebel, predecesorul lui Pirkka Tapiola în fruntea delegaţiei UE din Republica Moldova).

Pertinentă este întrebarea de ce merge după bani Candu, şi nu prim-ministrul Pavel Filip. Comentatorul politic răspunde cu presupunerea: „probabil pentru că nu premierul va candida din partea PD la funcţia de preşedinte al RM.” Mai degrabă, Andrian Candu este cel selectat să se întoarcă de la Bucureşti cu cecul de 150 de mil. de euro în mână, ca să impresioneze înainte de a fi anunţată candidatura sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe