Iohannis, după şedinţa în CSAT: Strategia de apărare va fi promovată spre aprobare de către Parlament
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a trecut marţi, în revistă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, subiectele discutate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
"Primul punct pe ordinea de zi a fost strategia naţională de apărare, intitulată "O Românie puternică în Europa şi în lume". Viziunea mea e a unei Românii puternice în Europa şi în lume, însemnând: un stat care îşi apără cetăţenii oriunde sunt ei, o ţară care îşi apără valorile, resursele naturale, patrimoniul, care pune prioritate pe educaţie şi sănătate şi un stat care contribuie la menţinerea securităţii prin predictibilitate. Toate acestea ne fac o ţară sigură.", a declarat Iohannis, citat de Realitatea.net.
Şeful statului a adăugat că parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi SUA "sunt toate reafirmate ca piloni ai politicii externe şi de securitate."
"Conceptul de securitate naţională extinsă e un concept nou. Nu e privită doar din perspectiva apărării, ci şi din cea a structurilor: economie naţională, sănătate, mediu, cultură. Membrii CSAT au decis promovarea strategiei de apărare pentru aprobare de către Parlament.", a precizat preşedintele.
Iohannis s-a referit şi la unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale perioadei, defrişările ilegale, care au scos, pe 9 mai, mii de români în stradă.
"Au fost foarte multe subiecte pe ordine de zi: am căzut de acord că problema defrişării pădurilor ţine de securitatea naţională. CSAT a decis ca Guvernul să ia măsuri pentru schimbarea cadrului legislativ, pentru a exista o legislaţie coerentă şi riguroasă care nu mai permită perpetuarea fenomenului. Ministerului Mediului va lua măsurile necesare pentru identificarea de terenuri degradate ce pot face obiectul împăduririlor.", a mai precizat preşedintele.
Şeful statului a mai precizat că CSAT a aprobat forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni în afara ţării în 2016.
"Un alt punct l-a constituit analiza şi aprobarea planului cadru pentru continuarea procesului de restructurare şi modernizare a armatei române (...). În acelaşi context membrii CSAT au aprobat problema privind dezvoltarea armatei române până în anul 2027 şi în perspectivă, membrii consiliului au fost informaţi şi cu privire la activitatea Consiliului European din iulie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate. În acest context am decis ca România să pledeze pentru iniţierea la Consiliul European a procesului de redactare a unei noi strategii de securitate.", a afirmat preşedintele.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook