Reacţia SUA în cazul Ponta: "Orice acuzaţii trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe"
alte articole
Ambasada SUA la Bucureşti a transmis marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că "orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor".
"Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil", a precizat Ambasada SUA.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a postat încă de duminică pe contul său de Twitter o trimitere către un articol semnat de premierul David Cameron - "Corupţia este cancerul din inima atâtor probleme pe care le înfruntam în toată lumea" - cu menţiunea că acesta "rezonează în Romania, ca oriunde altundeva".
Premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare vineri pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului (conflict de interese).
Dacă pentru primele trei s-a declanşat deja urmărirea penală, pentru infracţiunea săvârşită în calitate de premier este necesară aprobarea Camerei Deputaţilor. Dacă va veni această aprobare din partea Camerei, preşedintele Klaus Iohannis poate dispune suspendarea din funcţie a premierului Victor Ponta.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.