Iohannis despre Brexit: "Prima dată oamenii, după aceea banii"
alte articole
Preşedintele Iohannis a declarat sâmbătă, la finele reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, reuniune dedicată Brexitului, că în negocierile vizând Uniunea Europeană, prioritară va fi soarta oamenilor.
Primul punct care va fi negociat când se vorbeşte despre partea de negociere, de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie, este soarta oamenilor. În cazul nostru, evident, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie.
Pentru noi, este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să clarifice toate aspectele, nu numai reşedinţă, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri, de exemplu, cum este pensia, pentru că sunt în toată Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că îşi pot stabili reşedinţa şi îşi pot găsi locuri de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat, cu familii foarte mulţi, şi aceste lucruri trebuie obligatoriu să fie respectate.", a declarat preşedintele.
Un al doilea aspect ce va trebui negociat este partea financiară, a precizat Iohannis, în opinia căruia, "de când s-a discutat despre Brexit, s-a pus un pic greşit problema."
Foarte mulţi au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, nu este vorba de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească. Însă este vorba despre angajamente financiare care au fost luate înainte de declanşarea Brexit-ului şi toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Deci, despre aceşti bani vorbim, banii care au fost negociaţi, prinşi în buget, şi care, de exemplu, pentru România, se reflectă în banii cheltuiţi pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară, şi aşa mai departe, lucruri foarte importante pentru noi.", a explicat şeful statului.
Iohannis a reamintit că ieşirea Marii Britanii din UE se va face secvenţial, presupunând negocierea procesului de ieşire cât şi discuţii pe tema viitoare colaborării între Uniune şi Marea Britanie, Brexitul efectiv urmând să aibă loc abia la începutul lui 2019.
Este, de asemenea, important de ştiut că nu avem de gând, nimeni dintre cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat şi nu vom negocia sectorial. Se va negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă şi va da greutate negocierilor din partea noastră, care credem că pot fi duse la un bun sfârşit.", a mai precizat Iohannis.
Şeful statului a negat că cele două etape - negocierea ieşirii şi a relaţiei ulterioare - vor fi făcute simultan şi a reiterat intenţia ţării noastre de a avea o relaţie bună cu Marea Britanie.