Parlamentul UE votează împotriva discuţiilor paralele pentru Brexit. Farage asociază UE cu “mafia”
alte articole
Parlamentarii UE au adoptat miercuri o rezoluţie prin care au solicitat negocieri pe etape cu Marea Britanie privind ieşirea ei din bloc, fără să ţină seama de dorinţele Londrei.
Referitor la dorinţa Marii Britanii de a avea loc negocieri simultane pentru Brexit şi pentru noi aranjamente comerciale, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michael Barnier, au precizat că nu vor exista discuţii în paralel.
“Pentru a reuşi, trebuie, din contră, să dedicăm prima fază a negocierilor exclusiv pentru stabilirea unui acord privind ieşirea [britanicilor din UE]”, a declarat Barnier.
Europarlamentarii au votat în mod covârşitor în favoarea rezoluţiei - cu 516 voturi pentru, 133 împotrivă şi 50 de abţineri - subliinind sarcina dificilă pe care o are premierul britanic Theresa May.
În discuţiile din Strasbourg, legiuitorii europeni au notat problemele pe care le vor evita, inclusiv selectarea de către britanici a celor mai convenabile aspecte ale acestui proces: un acord în defavoarea cetăţenilor şi noile conflicte din zona Gibraltarului şi de la graniţa de nord cu Irlanda.
Manuel Weber, liderul coaliţiei de centru-dreapta în Parlamentul UE şi membru al aripii bavareze a creştin-democraţilor din Germania, a avertizat Londra de poziţia dură a UE în ceea ce priveşte negocierile.
“Un stat în afara Uniunii Europene nu poate avea aceleaşi clauze, sau chiar mai bune, decât un stat aflat în interiorul ei”, a declarat Weber.
Londra şi UE au ajuns la o înţelegere generală că doresc să aibă grijă atât de soarta celor trei milioane de cetăţeni UE aflaţi în Marea Britanie, cât şi a celor aproximativ un milion de britanici aflaţi în alte ţări UE.
“Oamenii nu sunt monezi de schimb. Ei nu trebuie să devină un pion al negocierilor”, a declarat Juncker.
Ministru italian respinge comentariile privind mafia
Înaintea votului de miercuri, Nigel Farage, susţinător al Brexitului şi fost lider al Partidului Britanic pentru Independenţă (UKIP), a nemulţumit Parlamentul European din cauza comparaţiei blocului cu “mafia”.
“Vă comportaţi precum mafia. Credeţi că noi suntem ostatici. Nu suntem. Suntem liberi să plecăm”, a declarat Farage, atrăgând un val de indignare şi critici din partea multor colegi europarlamentari.
Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, l-a întrerupt pe Farage pentru a susţine că este “inacceptabil” ca politicianul britanic să compare Parlamentul UE cu mafia.
În timp ce Parlamentul UE a încercat să se distanţeze de războiul cuvintelor din ultimele zile privind Gibraltarul, Farage a insistat că enclava britanică ar putea influenţa negocierile cu blocul european.
Extinderea liberei circulaţii
Premierul britanic Theresa May a sugerat în timpul unei călătorii în Arabia Saudită că libera circulţaie a oamenilor între Marea Britanie şi UE ar trebui extinsă în timpul un faze de implementare post-Brexit.
BBC a susţinut că May a declarat mass mediei că faza de implementare ar oferi companiilor şi guvernelor o “perioadă de timp” pentru a se adapta la orice nouă restricţie stabilită ca parte a acordului pentru Brexit.
Citând aceeaşi conversaţie, publicaţia Financial Times a susţinut că premierul May a sugerat că Londra va finaliza un nou acord comercial cu UE doar după ce se va finaliza Brexitul.