Parlamentul UE votează împotriva discuţiilor paralele pentru Brexit. Farage asociază UE cu “mafia”

În timp ce UE şi Marea Britanie se pregătesc de negocieri pentru Brexit, europarlamentarii au votat împotriva unor discuţii simultane pentru separare şi a unora pentru acorduri comerciale. Între timp, Nigel Farage a provocat nemulţumiri prin asocierea Uniunii Europene cu “mafia”.
Parlamentul European
Parlamentul European (Frederick Florin/AFP/Getty Images)

Parlamentarii UE au adoptat miercuri o rezoluţie prin care au solicitat negocieri pe etape cu Marea Britanie privind ieşirea ei din bloc, fără să ţină seama de dorinţele Londrei.

Referitor la dorinţa Marii Britanii de a avea loc negocieri simultane pentru Brexit şi pentru noi aranjamente comerciale, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michael Barnier, au precizat că nu vor exista discuţii în paralel.

“Pentru a reuşi, trebuie, din contră, să dedicăm prima fază a negocierilor exclusiv pentru stabilirea unui acord privind ieşirea [britanicilor din UE]”, a declarat Barnier.

Europarlamentarii au votat în mod covârşitor în favoarea rezoluţiei - cu 516 voturi pentru, 133 împotrivă şi 50 de abţineri - subliinind sarcina dificilă pe care o are premierul britanic Theresa May.

În discuţiile din Strasbourg, legiuitorii europeni au notat problemele pe care le vor evita, inclusiv selectarea de către britanici a celor mai convenabile aspecte ale acestui proces: un acord în defavoarea cetăţenilor şi noile conflicte din zona Gibraltarului şi de la graniţa de nord cu Irlanda.

Manuel Weber, liderul coaliţiei de centru-dreapta în Parlamentul UE şi membru al aripii bavareze a creştin-democraţilor din Germania, a avertizat Londra de poziţia dură a UE în ceea ce priveşte negocierile.

“Un stat în afara Uniunii Europene nu poate avea aceleaşi clauze, sau chiar mai bune, decât un stat aflat în interiorul ei”, a declarat Weber.

Londra şi UE au ajuns la o înţelegere generală că doresc să aibă grijă atât de soarta celor trei milioane de cetăţeni UE aflaţi în Marea Britanie, cât şi a celor aproximativ un milion de britanici aflaţi în alte ţări UE.

“Oamenii nu sunt monezi de schimb. Ei nu trebuie să devină un pion al negocierilor”, a declarat Juncker.

Ministru italian respinge comentariile privind mafia

Înaintea votului de miercuri, Nigel Farage, susţinător al Brexitului şi fost lider al Partidului Britanic pentru Independenţă (UKIP), a nemulţumit Parlamentul European din cauza comparaţiei blocului cu “mafia”.

“Vă comportaţi precum mafia. Credeţi că noi suntem ostatici. Nu suntem. Suntem liberi să plecăm”, a declarat Farage, atrăgând un val de indignare şi critici din partea multor colegi europarlamentari.

Preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, l-a întrerupt pe Farage pentru a susţine că este “inacceptabil” ca politicianul britanic să compare Parlamentul UE cu mafia.

În timp ce Parlamentul UE a încercat să se distanţeze de războiul cuvintelor din ultimele zile privind Gibraltarul, Farage a insistat că enclava britanică ar putea influenţa negocierile cu blocul european.

Extinderea liberei circulaţii

Premierul britanic Theresa May a sugerat în timpul unei călătorii în Arabia Saudită că libera circulţaie a oamenilor între Marea Britanie şi UE ar trebui extinsă în timpul un faze de implementare post-Brexit.

BBC a susţinut că May a declarat mass mediei că faza de implementare ar oferi companiilor şi guvernelor o “perioadă de timp” pentru a se adapta la orice nouă restricţie stabilită ca parte a acordului pentru Brexit.

Citând aceeaşi conversaţie, publicaţia Financial Times a susţinut că premierul May a sugerat că Londra va finaliza un nou acord comercial cu UE doar după ce se va finaliza Brexitul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe