Brexit: Donald Tusk publică proiectul de negociere cu Marea Britanie (video)
alte articole
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să emită vineri un set de linii directoare pentru negocierile în care se vor angaja cei 27 membrii ai UE şi Londra în următorii doi ani. Acţiunea are loc după ce premierul britanic Theresa May a declanşat oficial miercuri procedura de ieşire a ţării sale din UE.
Tusk, aflat în Malta, la o reuniune a liderilor Partidului Popular European, urmează să trimită, vineri dimineaţă, celor 27 de state membre ale UE draftul proiectului de negociere cu Marea Britanie, ce va fi publicat imediat pe site-ul Consiliului European. Surse ale BBC au raportat că două state membre ale UE s-au opus.
În timpul unei conferinţe de presă ţinute în Malta împreună cu premierul maltez, Joseph Muscat, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut cunoscute liniile directoare le Brexit.
"Permiteţi-mi să conturez principalele elemente şi principiile propunerii mele. Noi le tratăm ca fundamentale şi le vom susţine cu fermitate.
Datoria noastră este de a minimiza pentru cetăţenii, companiile şi statele noastre membre, incertitudinea şi perturbările cauzate de decizia Marii Britanii de a se retrage din UE. Aşa cum am spus deja, în esenţă, este vorba de controlul daunelor cauzate.
Trebuie să ne gândim la oameni mai întâi. Cetăţenii din întreaga UE trăiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie. Şi atâta timp cât Marea Britanie rămâne membru al UE, drepturile lor sunt pe deplin protejate. Dar trebuiesc stabilite statutul şi situaţia lor după retragerea Marii Britanii, cu garanţii reciproce, executorii şi nediscriminatorii.
În al doilea rând, trebuie să prevenim un vid juridic pentru companiile noastre, care rezultă din faptul că, după Brexit, legile UE nu se mai aplică în Marea Britanie.
În al treilea rând, vom avea nevoie, de asemenea, să ne asigurăm că Marea Britanie îşi onorează toate angajamentele şi datoriile financiare pe care le-a avut ca stat membru. Este corect faţă de toţi acei oameni, comunităţi, oameni de ştiinţă, agricultori şi aşa mai departe, tuturor acelora cărora noi toţi cei 28 de membrii le-am promis şi le datorăm bani. Pot garanta că, din partea noastră, UE îşi va onora toate angajamentele.
În al patrulea rând, vom căuta soluţii flexibile şi creative cu scopul de a evita o graniţă "strictă" între Irlanda de Nord şi Irlanda. Este de o importanţă crucială pentru a sprijini procesul de pace din Irlanda de Nord.
Aceste patru aspecte fac parte din prima etapă a negocierilor noastre. Numai o dată, şi doar odată ce am realizat progrese suficiente cu privire la retragere, putem discuta cadrul pentru relaţia noastră viitoare. Pornirea discuţiilor paralele cu privire la toate aspectele, în acelaşi timp, după cum a sugerat unii politicieni din Marea Britanie, nu se va întâmpla.
Iar atunci când vorbim despre relaţia noastră viitoare, împărtăşim în mod evident, dorinţa Marii Britanii de a stabili un parteneriat strâns între noi. Legături puternicele, ajungând dincolo de economie şi inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, rămân în interesul nostru comun.
Permiteţi-mi să închei spunând că discuţiile care sunt pe cale să înceapă vor fi dificile, complexe, şi, uneori, chiar conflictuale. Nu există nici un dubiu despre asta. UE-27 nu va urmări o abordare punitivă. Brexitul în sine este suficient deja punitiv. După mai mult de patruzeci de ani de a fi împreună, suntem datori unii faţă de alţii de a face tot ce putem pentru a face acest divorţ cât mai lin posibil.
Acesta este şi motivul pentru care prim-ministru britanic şi eu am fost de acord să rămânem în contact strâns pe parcursul acestui proces. Intenţionez să o vizitez pe Theresa May la Londra, înaintea Consiliului European din luna aprilie. Mulţumesc."
Documentul va fi adoptat de Consiliul European din 29 aprilie.