Stoltenberg cere naţiunilor europene să îşi crească cheltuielile cu apărarea

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Germania şi alte naţiuni germane ar trebui să îşi mărească bugetele pentru apărare. El a precizat că această creştere nu are scopul de a-l mulţumi pe preşedintele american Donald Trump, ci este o problemă de "geografie".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Getty Images)
Andrei Popescu
05.04.2017

Într-un interviu cu ziarul german Handelsblatt, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut că ţările europene trebuie să investească mai mult în apărare pentru a atinge pragul de 2% din PIB-urile lor alocat cheltuielilor cu apărarea, un nivel stabilit de NATO în 2006.

Mişcarea nu ar urmări să îl mulţumească pe preşedintele american Donald Trump, a adăugat Stoltenberg. Recent, Trump a declarat că NATO este învechită şi a sugerat că membrii acesteia vor trebui să cheltuiască mai mult pe propria lor apărare pentru a justifica garanţiile oferite de Washington pentru securitate.

Stoltenberg a declarat că apropierea Europei de zone de conflict precum Rusia, Siria şi Irak face ca această creştere a cheltuielilor cu apărarea să fie esenţială.

“La sfârşitul Războiului Rece, a fost corect să reducem cheltuielile cu apărarea. Dar, dacă reducem cheltuielile atunci când tensiunile scad, trebuie de asemenea să fim capabili să creştem cheltuielile cu apărarea atunci când tensiunile se amplifică – iar cum ele se amplifică”, a mai susţinut secretarul general al NATO.

Comentariile lui Stoltenberg au avut loc după primele remarci făcute vinerea trecută de secretarul de stat american, Rex Tillerson, despre NATO. În timp ce oficialul american i-a asigurat pe omologii săi europeni că SUA rămâne dedicată Alianţei, el le-a cerut din nou să cheltuiască mai mult pe apărare pentru a demonstra că împărtăşesc angajamentul Washingtonului.

Cheltuielile cu apărarea ale SUA reprezintă aproximativ 70% din cheltuielile totale cu apărarea ale alianţei NATO. Doar patru membri NATO – Estonia, Grecia, Polonia şi Marea Britanie – au atins pragul de 2%.

Cheltuielile germane cu apărarea se află în prezent la puţin peste 1,2% din PIB. Aceste cheltuieli au crescut de la an la an, dar numai într-o măsură mică. Guvernul din Berlin a declarat că este dedicat creşterii cheltuielilor cu apărare deoarece înţelege că acest lucru este necesar pentru a întări forţele armate germane.

Dar ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a afirmat recent că o creştere a cheltuielilor Germaniei cu apărarea la 2% din PIB “nu poate fi atinsă şi nici nu este de dorit”, adăugând că ajutoarele umanitare, de dezvoltare şi economice pentru a stabiliza regiunile învecinate [precum Orientul Mijlociu, n.r] ar trebui de asemenea să fie luate în considerare.

“Doi la sută ar însemna cheltuieli militare de aproximativ 70 miliarde de euro. Nu cunosc niciun politician german care ar susţine că acel lucru ar fi realizabil sau de dorit”, a declarat Gabriel săptămâna trecută.

Stoltenberg a mai susţinut în interviul de luni că nu consideră că negocierile pentru Brexit, între Marea Britanie şi UE, vor pune în pericol alianţa militară.

“Negocierile dintre UE şi Marea Britanie reprezintă o mare provocare pe care nu o subestimez în niciun fel”, a declarat el, adăugând că retragerea britanicilor din blocul european “nu va schimba relaţiile din interiorul NATO”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor