Iohannis "aruncă paltonul" peste profesori: Cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?

Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
01.06.2023

Preşedintele Klaus Iohannis i-a "certat" public, în cadrul unei conferinţe de presă, pe profesorii aflaţi de nouă zile în grevă generală. Nemulţumirea şefului statului este că dascălii nu sunt de acord cu majorările de salarii etapizate pe 3 ani pe care Guvernul le-a adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă joi, într-o şedinţă extraordinară.

Cu o zi în urmă, liderii sindicali din educaţie le-au explicat clar guvernanţilor că OUG-ul respectiv nu va stinge greva generală, pentru că dascălii vor ca majorările salariale să fie aplicate imediat, în acord cu ceea ce prevedea iniţial Legea Educaţiei "România educată". Cu toate acestea, Executivul a insistat să îl adopte, fără a ţine cont de acest lucru şi fără să-i mai cheme azi la consultări pe sindicalişti, decât după adoptarea actului normativ.

În acelaşi timp, Guvernul le-a cerut profesorilor să facă pasul în spate şi să renunţe la grevă. În acest context au venit şi declaraţiile preşedintelui-profesor Klaus Iohannis, care se afla într-o vizită oficială în Republica Moldova, unde are loc reuniunea Comunităţii Politice Europene.

Jurnalist: Aş dori să ştiu dacă dvs. mai înţelegeţi ce se întâmplă în ţară, în condiţiile în care, am văzut, ministrul de Interne a avut o discuţie cu poliţiştii care lăsau să se înţeleagă că vor ieşi în stradă şi după această discuţie le-a oferit suficiente fonduri, creşteri salariale încât să nu mai facă grevă, în timp ce profesorii se chinuie deja de aproape două săptămâni să obţină o majorare salarială consistentă sau satisfăcătoare şi nu reuşesc acest lucru - au discutat inclusiv cu dumneavoastră, au ieşit nemulţumiţi. Cine greşeşte, abordarea Guvernului, a ministrului de Finanţe, ministrului Educaţiei, a întregului Guvern?

Klaus Iohannis: Întreaga clasă politică a neglijat educaţia timp de 30 de ani aproape. Prima dată când educaţia a fost pusă la nivelul care i se cuvine a fost cu ocazia programului meu sau proiectului meu „România Educată". Acum, sigur, ştim cu toţii că educaţia se face cu mult entuziasm, cu multă dăruire. Este foarte valoroasă, dar nu vine pe gratis. Şi dascălii trebuie să primească ce li se cuvine. De asta oamenii au fost foarte supăraţi când, în Parlament, din proiectul legii a fost scoasă exact partea cu salarizarea, fiindcă acolo iniţial a fost prevăzut într-un articol că salarizarea în învăţământ la nivel de debutant începe de la salariul mediu pe economie. Cred că este de foarte mult bun simţ să nu începi de sus, să începi din medie. Când a fost scos acest articol, oamenii s-au simţit jigniţi şi de aceea am spus din capul locului că solicitările lor sunt legitime. Deci, odată şi odată trebuie să vedem că li se cuvine mai mult decât au primit până acum. Asta este partea de bază, principială. Greva a arătat politicienilor şi românilor că şi dascălii ştiu să-şi ceară drepturile.

După ce s-a negociat în repetate rânduri şi după ce au fost la mine şi am discutat cu Guvernul, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat un pic abordarea. Guvernul a decis să le acorde, în principiu, două lucruri importante. Primul, care nu este foarte dezbătut în public, dar mie mi se pare cel mai important, este recunoaşterea prin act normativ a dreptului de a avea o grilă de salarizare care porneşte de la salariul mediu pe economie şi asta îi va pune pe dascăli exact acolo unde le este locul natural în ecosistemul economic. Deci, încă o dată, acest lucru a fost garantat deja prin ordonanţa de urgenţă care s-a dat astăzi. Al doilea lucru tot uşor de înţeles, oamenii au spus, bun, şi până atunci? Şi până atunci există creşterile salariale care au fost statuate astăzi prin ordonanţă de urgenţă prin care cadrele didactice primesc lunar 1.000 lei în plus la salariu şi personalul nedidactic primeşte, cred că sunt 400 lei lunar.

Deci Guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu şi lung grila de salarizare care va fi în noua lege a salarizării unice, dar a avut grijă şi pe termen scurt, să existe această compensaţie în plus, fiindcă oamenii, pe bună dreptate, au spus, când va apare noua lege? Şi Guvernul a introdus în această ordonanţă că legea, chiar dacă apare poate mai târziu şi poate se acordă aceste creşteri doar în tranşe, totuşi se garantează că la nivelul anului 2024 cel puţin 40% din această creştere pe noua grilă va fi realizată efectiv. Deci sunt trei lucruri foarte importante. Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media: Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi consultă oamenii.

Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază. De aceea, Premierul a hotărât, foarte corect, să dea această ordonanţă indiferent cum se negociază. De ce? Fiindcă noi toţi, şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia, fiindcă a fost Premierul împreună şi cu Preşedintele Camerei în discuţie, au înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează, indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor. Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune la nivelul sistemului şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.

Pe termen mediu şi lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis şi atunci eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală şi bine fac. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? Este o generaţie întreagă care trebuie să dea BAC şi să meargă la universităţi. Deci, îi punem în dificultate? Este o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, încă o dată, le-au dat tot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal. Şi ca să vă răspund şi la treaba cu poliţia, în învăţământ, în educaţie, pe Legea 153, cea existentă, cu salarizare unică, sistemul educaţional a fost deja la maxim de anul trecut. Deci, încă de anul trecut Guvernul Ciucă a crescut toată grila până la maxim. Nu acelaşi lucru se întâmplase la poliţişti. Şi ceea ce s-a discutat şi s-a negociat cu poliţiştii este să fie ei aduşi la grila deja existentă. Deci sunt două lucruri foarte diferite. La poliţişti li se dă pe vechea lege ce trebuia să se mai completeze până sus, lucru care pentru educaţie s-a întâmplat deja în 2022, iar creşterea de 1.000 sau 400 lei este deja peste grila existentă acum în Legea 153.

Jurnalist: Era diferenţa de abordare, dacă îmi permiteţi. La poliţişti nici nu a fost nevoie să iasă în stradă şi s-au găsit soluţii, profesorii au avut nevoie de două săptămâni aproape ca să li se dea ceea ce au cerut, deşi putea să li se dea de la început.

Klaus Iohannis: Nu vreau să fac aprecieri asupra modului de organizare a sindicatelor din diferite sectoare.

Jurnalist: Greva din educaţie a creat un tumult şi pe scena politică şi, astăzi, după ultimele decizii de care aminteaţi şi dumneavoastră, aceste ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, Guvernul a anunţat, negocierile cu profesorii s-au încheiat, sindicatele au anunţat că greva continuă. Nu ştim ce se va întâmpla de luni încolo. Am văzut şi profesorii foarte nervoşi când au ieşit liderii de la discuţiile cu dumneavoastră, zilele trecute, deşi liderii păreau împăciuitori şi spuneau că au promisiuni şi garanţii din partea dumneavoastră, profesorii spuneau: "nu ne ajung aceste garanţii, vrem să vedem acte normative cu ceea ce am cerut noi".

Klaus Iohannis: Deci, dincolo de aceste solicitări, acum actul este publicat în Monitorul Oficial.

Jurnalist: M-aş întoarce puţin la greva profesorilor, pentru că şi dumneavoastră aţi fost dascăl. Ligia Deca, ministrul Educaţiei, spunea că nu vom putea să evităm reprogramarea examenelor şi prelungirea anului şcolar, în cazul în care această grevă continuă. Profesorii vor ieşi în continuare în stradă, după cum spuneau, şi vor continua greva. V-aş întreba, în contextul proiectului „România Educată", ce salariu consideraţi dumneavoastră că ar trebui să aibă un cadru didactic, astfel încât să fie mulţumit, să nu mai continue greva şi, de asemenea, să se descurce, având în vedere inflaţia din ţara noastră?

Klaus Iohannis: Sunt exact salariile care au fost discutate şi promise că vor exista în noua lege a salarizării unice, unde grila, ştiţi, probabil, grila se construieşte începând de la cel mai mic salariu, este cel al debutantului, dacă acesta va fi ridicat la salariul mediu brut pe economie, atunci, grila se construieşte de acolo în sus şi, evident, locul dascălului în societate va fi mai bine definit şi prin această nouă grilă prin care se calculează salariile.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor