Ce spune fostul ministru al Apărării de la Chişinău despre planul lui Georgescu de "împărţire" a Ucrainei
Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării al Republicii Moldova, a opinat, într-o intervenţie la Digi24, că discursul lui Călin Georgescu privind "împărţirea" Ucrainei este tras la indigo cu cel al preşedintelui rus Vladimir Putin.
"Să ne amintim că, înainte de începerea războiului, timp de câţiva ani, Putin a tot făcut oferte ţărilor vecine Ucrainei că ar fi bine să susţină Rusia şi să împartă Ucraina, să-şi ia fiecare ţară teritoriile care, într-un fel sau altul, au făcut parte din Polonia, din Ungaria, din Slovacia, din România", a afirmat Anatol Şalaru.
Conform fostului şef al Apărării de peste Prut, sigur că intenţia lui Vladimir Putin este de a da peste cap toate acordurile internaţionale.
"Putin voia să-şi justifice, într-un fel, agresiunea împotriva Ucrainei astăzi. Anumiţi, eu ştiu cum să-i numesc, utili Moscovei din diferite ţări lansează aceste idei, că Ucraina va dispărea în 2025 şi trebuie să fim pregătiţi de pe acum să ne luăm înapoi teritoriile. Este retorica Rusiei şi, nu demult, alţi oficiali din Rusia au zis, chiar inclusiv Putin a zis, că noi discutăm şi vom invita la Moscova diferiţi lideri de opinie, istorici care vor trebui să promoveze această idee, fiindcă ţările trebuie să-şi ia teritoriile înapoi", a punctat Anatol Şalaru.
În acelaşi timp, fostul ministru a subliniat că Putin are nevoie de alianţe în Uniunea Europeană pentru ca, într-un fel sau altul, să nu suporte consecinţele acestei agresiuni împotriva nu doar a Ucrainei, ci împotriva întregii lumi civilizate.
"Iar în România nu este prima dată când un politician lansează aceste naraţiuni. A făcut-o şi Claudiu Târziu, au făcut-o şi alţii, au făcut-o din AUR mulţi lideri, a vorbit şi Şoşoacă de chestia asta. Deci partidele pro-ruseşti, partidele cu simpatii ruseşti promovează din când în când aceste narative", a declarat Anatol Şalaru.
Cât de periculoase sunt declaraţiile lui Georgescu
"Are ecou internaţional (reacţii din partea Kievului, a MAE - n.r.), fiindcă el a intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, clasându-se pe primul loc şi, uitaţi-vă la Medvedev în Rusia, care lansează câteodată nişte declaraţii foarte hazardate, dar lumea le ia în serios, fiindcă el ocupă o funcţie în statul rus, deşi nimeni nu le ia în serios din Rusia.
Iar Occidentul este obligat să ţină cont de declaraţiile acestor politicieni, deoarece şi în prezent, Georgescu este clasat pe primul loc în sondaje, în intenţia de vot la prezidenţiale. Deci el prezintă un pericol foarte mare pentru Occident. Vedem după reacţia Ucrainei, care a reacţionat imediat, şi aceşti patrioţi unionişti, care îşi doresc o Românie Mare, ar trebui să înţeleagă că un asemenea scenariu înseamnă înfrângerea Ucrainei în război şi o ocupare a Ucrainei de către toată lumea. Asta înseamnă automat şi ocuparea Republicii Moldova de către Rusia, fiindcă Rusia a anunţat de mai multe ori că Republica Moldova este următoarea ţintă după căderea Ucrainei.
Iar aceşti oameni, de fapt, nu au interesele României pe prim-plan, ci au interesele Rusiei. Fiindcă asta ar duce la o izolare internaţională a României, asta ar duce la o catastrofă economică a României, asta ar duce la dispariţia Republicii Moldova şi, de fapt, la o victorie a Rusiei, a doctrinei lui Putin, care înseamnă NATO şi Uniunea Europeană la frontierele din 1997. Să ne amintim că, înainte de începerea războiului, Putin a trimis mai multe ultimatumuri Occidentului: să se retragă din România, să se retragă din Polonia, din alte ţări, fiindcă Putin vrea să-şi refacă zona de influenţă pe care o avea Uniunea Sovietică.
Deşi eu cred că Georgescu nu va fi lăsat să candideze la aceste alegeri, ceea ce se întâmplă astăzi în România, faptul că are atâţia susţinători, este foarte grav, fiindcă Georgescu poate fi scos din cursa electorală, dar ceea ce a intrat în mentalul colectiv al unor oameni care nu prea au idee ce înseamnă reguli internaţionale şi acorduri internaţionale nu va putea fi şters atât de uşor.
Şi asta este şi o consecinţă a greşelilor făcute de foştii preşedinţi şi de actualul preşedinte, de guvernările pe care le-a avut România şi de faptul că nu au tras nicio clipă, niciun pic de atenţie războiului hibrid pe care Rusia l-a dus împotriva României şi a civilizaţiei. Cu Georgescu uşor te poţi lămuri interzicându-i să candideze, dar rezultatele acestui război hibrid pe care Rusia l-a dus împotriva României vor rămâne, şi oamenii încă vor continua să gândească: da, Georgescu a avut dreptate, da, AUR are dreptate. Iar acum se dă o luptă şi în interior între Georgescu şi AUR pentru electorat, pentru că, practic, Georgescu acum a îmbrăţişat declaraţiile făcute de unii lideri AUR, care spuneau că suntem gata deja să negociem cu Rusia.
De fapt, şi acum, unii lideri AUR prezenţi în Parlament fac declaraţii foarte hazardate şi foarte ciudate. De exemplu, la părţi din tezaurul României, care a fost furat în Olanda, că ăsta, chipurile, ar fi preţul pe care România l-a plătit pentru aderarea la Schengen. Deci eu nu înţeleg cum, într-o ţară civilizată, membră NATO, membră a Uniunii Europene, autorităţile nu reacţionează atunci când unii politicieni fac declaraţii atât de aiurea, care prind la unii alegători."