Iohannis a declasificat documentele CSAT despre Călin Georgescu. Situaţie extrem de gravă. Ce spun serviciile?

Călin Georgescu (Facebook/calingeorgescuro)
Loredana Diacu
04.12.2024

Preşedintele Iohannis a declasificat, în urma cererilor venite dinspre societatea civilă şi presă, documentele prezentate în şedinţa CSAT despre Călin Georgescu. Concluziile sunt unele de natură alarmantă - în campania lui Georgescu ar fi fost implicat un actor statal iar sumele cheltuite au fost considerabile.

Merită menţionat că, în ultimele zile, TikTok a mai identificat o activitate de promovare masivă, derulată în ultimele două săptămâni, pentru susţinerea POT (Partidul Oamenilor Tineri), partid care îl susţine pe Călin Georgescu.

Follow the money

În condiţiile în care Călin Georgescu a declarat zero cheltuieli cu campania electorală, MAI arată că influencerii au fost plătiţi prin intermediul unei platforme fondate de o societate al cărei nume este anonimizat în document.

MAI mai arată că unii dintre susţinătorii campaniei implicaţi în promovare şi cumpărare de voturi sunt exponenţi ai mediilor infracţionale - inclusiv un şef de clan -, extremiste de dreapta şi cultelor religioase implicate anterior în promovare unor narative pro-ruse, anti-semite, anti-Ucraina.

De asemenea, MAI transmite că a identificat un tipar acţional similar celui înregistrat în Ucraina înainte de demararea agresiunii ruse. Concluziile MAI pot fi citite aici.

Rapoartele Serviciului Român de Informaţii (SRI) arată că TikTok a fost platforma centrală în campania de promovare a lui Călin Georgescu, aceasta fiind susţinută de o reţea vastă de conturi. Campania a fost finanţată cu sume considerabile, inclusiv 381.000 de dolari, conform declaraţiilor TikTok, şi s-a desfăşurat cu o eficienţă remarcabilă, atrăgând un număr masiv de urmăritori în preajma primului tur al alegerilor.

Datele disponibile au indicat implicarea contului de TikTok „bogpr”, gestionat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Călin Georgescu pe platforma de socializare. Prin intermediul acestui cont, Bogdan Peşchir a efectuat donaţii de peste un milion de euro. După ce situaţia a intrat în atenţia publică, reprezentanţii TikTok au confirmat, într-o discuţie cu autorităţile române din 28 noiembrie 2024, implicarea contului bogpr în susţinerea financiară a promovării lui Călin Georgescu.

Conform informaţiilor oferite, utilizatorul bogpr a realizat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, între 24 octombrie şi 24 noiembrie 2024, către utilizatori de TikTok implicaţi în promovarea candidatului, inclusiv după încheierea campaniei electorale. Aceste acţiuni încalcă atât politicile platformei TikTok, cât şi legislaţia electorală din România.

Campania a fost susţinută de 25.000 de conturi active pe TikTok. Dintre acestea, 797 au fost create încă din 2016, dar au fost activate abia în noiembrie 2024.

Activitatea acestor conturi a fost extrem de bine coordonată, ceea ce sugerează o implicare externă şi resurse sofisticate. SRI ridică suspiciunea că un „actor statal” a fost implicat, atât prin atacuri cibernetice asupra sistemelor AEP, cât şi prin promovarea artificială a candidatului.

Infrastructura Tehnică şi Metodele de Evitare a Detectării

Conturile TikTok folosite nu au partajat adrese IP comune, ceea ce arată o strategie clară de evitare a identificării. Organizarea a avut loc pe Telegram, prin intermediul unui canal denumit „Implică-te şi tu Renaşterea României Hrană Apă Energie”. În perioada premergătoare alegerilor, acest canal a crescut semnificativ în numărul de membri, sugerând o coordonare centralizată în afara platformei TikTok.

Tiparele de Promovare

SRI a identificat două tipare clare:

Hashtag-ul „#cg11” – utilizat de 1183 de conturi, din care majoritatea au fost create după lansarea canalului Telegram.

Exploatarea algoritmilor prin emoticoane şi simboluri – acestea au fost folosite pentru a spori vizibilitatea postărilor.

Pe lângă conturile autentice, au fost folosite conturi false care simulau apartenenţa la instituţii de stat precum SRI şi Brigada Antiteroristă. Aceste conturi afişau mii de urmăritori şi interacţiuni, generând confuzie şi contribuind la diseminarea mesajelor campaniei.

Documentele declasificate:

Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne

Document CSAT Serviciul de Informaţii Externe

Document CSAT Serviciul Român de Informaţii I

Document CSAT Serviciul Român de Informaţii II

Document CSAT Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor