Biden anulează pe şest obligativitatea universităţilor de a raporta legăturile cu China - impusă de Trump

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden a eliminat o regulă instituită de preşedintele Trump, care a obligat colegiile şi universităţile americane să raporteze toate legăturile cu guvernul chinez, pentru a încuraja transparenţa. Măsura luată de Trump a fost impusă după ce a devenit evidentă scara operaţiunilor de spionaj şi propagandă desfăşurate de agenţi ai Partidului Comunist Chinez în sistemul educaţional.

Conform publicaţiei Axios, una dintre ţintele predilecte ale reglementării impuse de Trump au fost Institutele Confucius, deschise în cadrul universităţilor şi colegiilor americane.

Citiți și China cumpără masiv cercetători din SUA - 54 de oameni de ştiinţă daţi afară pentru legături cu laboratoare chineze

Potrivit reglementărilor lui Trump, orice instituţie care nu se conformează pierde certificarea pentru înregistrarea în programul pentru studenţi străini.

Cu toate acestea, documentele obţinute prin Office of Information and Regulatory Affairs arată că Biden a anulat politica pe 26 ianuarie, la şase zile după preluarea mandatului.

Citiți și Raport: Partidul Comunist Chinez finanţează think tank-uri din Washington - Brookings Institution, Atlantic Council, Center for American Progress. Mai toată “crema”

În 2018, Trump a semnat, de asemenea, Legea de autorizare a apărării naţionale, în care senatorul Ted Cruz a plasat o prevedere care interzicea finanţarea institutelor chineze Confucius din campusurile americane.

De atunci, zeci de şcoli şi-au închis Institutul Confucius, potrivit Human Rights Watch.

Citiți și Institutele Confucius acuzate de implicare în spionaj militar

Însă publicaţia College Fix a transmis că mai multe instituţii examinate de Departamentul Educaţiei au refuzat să furnizeze documente interne despre care se crede că dovedesc existenţa unor subvenţii financiare nedivulgate din partea guvernului chinez.

Problema subvenţiilor ascunse a ajuns în atenţia publică după scandalul Charles Lieber, şeful Departamentului de chimie de la Harvard, arestat de FBI pentru contactele cu Universitatea din Wuhan.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

Multe universităţi din SUA încă permit unor organizaţii descrise drept centre de propagandă chineze să funcţioneze în campusurile lor, în ciuda avertismentelor din partea oficialilor de informaţii care subliniază că statul comunist le foloseşte pentru a se infiltra în societatea americană, pentru a îndoctrina americanii şi a racola viitori agenţi de influenţă.

Agenţiile de informaţii americane au clasificat Institutele Confucius drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale, iar de atunci mai multe universităţi au abandonat programele.

Citiți și SUA desemnează Institutele Confucius "agenţii străine"

În mărturia dată în Congres în 2018, directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat că „nivelul naivităţii sectorului academic în acest sens creează probleme. Ei exploatează mediul foarte deschis de cercetare şi dezvoltare pe care îl avem, pe care îl venerăm cu toţii. Dar ei profită de acest lucru".

În ianuarie, Departamentul de Justiţie a arestat un profesor la Harvard, precum şi doi cetăţeni chinezi pentru că ar fi acţionat ca agenţi străini.

Citiți și Şeful politicii pentru Asia al lui Joe Biden este fondator al unui think-tank "puternic influenţat" de Beijing

Un profesor de inginerie de la Universitatea din Arkansas a fost de asemenea arestat de FBI şi poate primi până la 20 de ani de închisoare pentru că ar fi ascuns fondurile pe care le-a primit de la guvernul comunist chinez.

În mai anul trecut, FBI a emis un avertisment despre intenţia guvernului chinez de a fura rezultatele cercetărilor medicale americane de a găsi un remediu pentru COVID-19.

Citiți și FBI avertizează că reţele ale Armatei chineze acţionează în 25 de oraşe americane

Vorbind la Campus Reform, Gordon Chang, expert în relaţiile sino-americane, şi autorul cărţii The Coming China Collapse, a remarcat că „estimările plasează furtul anual al proprietăţii intelectuale americane între 150 şi 600 miliarde USD pe an”.

„Unele dintre acestea au loc, de fapt, în campusurile universitare americane. China a cumpărat un număr de profesori de colegiu, unii dintre aceştia au fost scoşi din schemă de FBI şi sunt în anchete, iar studenţii chinezi s-au angajat în activităţi ... de exemplu, descărcând baze de date întregi pentru China", a adăugat Chang.

Citiți și Raport FBI vorbeşte despre chinezi cu eşantioane de SARS şi MERS în bagaje [Yahoo News]

Referindu-se la Institutele Confucius, Chang a spus că „ele raportează, de fapt, Departamentului de lucru al Frontului Unit al Partidului Comunist. Acest lucru presupune că sunt încercări de subminare a altor ţări".

„Statelor Unite nu le este permis să aibă institute de acest gen în China. Nu aveţi un Lincoln Center sau un Institut Roosevelt ... ştim că propaganda este absolut critică pentru regimurile totalitare", a subliniat Chang.

„[Scopul acestor organizaţii este de a , n.r.] oferă versiuni oficiale chineze şi restricţionează ce se spune despre China în campusurile americane”, a afirmat Chang, adăugând că „Trebuie să vă amintiţi că regimul chinez este profund rasist şi are o accentuată ideologie naţionalistă Han într-un grad nemaiîntâlnit de la al treilea Reich”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe