Dosarul Laundromat în derulare: La Chişinău va fi creată o comisie rogatorie care să solicite acte oficiale de la Moscova

Spălare de bani
Spălare de bani (EPP Grup)

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat marţi 9 februarie că va forma o comisie rogatorie pentru a obţine acte oficiale din Federaţia Rusă în baza depoziţiilor unuia dintre implicaţii în aşa-numitul „Laundromat Rusesc”, bancherul Oleg Kuzmin.

Potrivit presei ruse, Oleg Kuzmin, co-proprietar al unei bănci din Rusia a semnat o înţelegere cu acuzarea, iar în depoziţiile sale despre spălarea de bani a depus mărturii împotriva unor politicieni şi oameni de afaceri cunoscuţi din Republica Moldova, fiind vorba de Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Şor şi Renato Usatîi.

Astfel, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc a comunicat pentru Radio Chişinău că va fi formată o comisie rogatorie care va solicita părţii ruse informaţii oficiale despre acest subiect, după care va decide acţiunile mai departe.

„Noi astfel de depoziţii nu avem pentru că urmărirea este în Federaţia Rusă. Noi formăm acum o comisie rogatorie pe tema respectivă ca să obţinem acte din Federaţia Rusă. Când vom avea acte oficiale vom decide acţiunile pentru viitor”, a declarat Serghei Gavajuc.

Precizăm că bancherul rus Oleg Kuzmin, cercetat pentru implicare în cunoscuta schemă „Laundromat”, a depus mărturie luni 8 februarie, împotriva mai multor persoane, printre care fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, fostul primar al oraşului Orhei Ilan Şor, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar şi primarul oraşului Bălţi Renato Usatâi, scrie Kommersant citat de jurnal.md.

Avocatul bancherului rus nu a precizat detaliile acordului încheiat de clientul său. Majoritatea persoanelor implicate ruse în acest dosar au fost arestate, unii dintre ei fiind condamnaţi. Pe lângă Oleg Kuzmin, înţelegeri cu ancheta au fost încheiate de încă două persoane implicate, şi anume Alexandr Grigoriev şi Elena Platon (fosta şefă de la Moldindconbank şi sora lui Veaceslav Platon n.r).

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc şi Renato Usatâi au fost arestaţi în lipsă şi sunt anunţaţi în căutare internaţională. Inculpaţii, în funcţie de rolul fiecăruia, sunt acuzaţi de organizarea unei comunităţi criminale sau participarea la aceasta, precum şi de efectuarea de tranzacţii valutare pentru transferul de fonduri în străinătate utilizând documente falsificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe