Maia Sandu a anunţat înţelegeri cu autorităţile franceze în sprijinul diasporei moldovene

Protest al diasporei moldoveneşti
Protest al diasporei moldoveneşti (facebook.com)

Preşedintele Maia Sandu a informat luni că, în cadrul fiecăreia dintre întrevederile pe care le-a avut la Paris, inclusiv în discuţia cu preşedintele Macron şi cu ministrul pentru Europa şi Afaceri Externe a abordat problemele diasporei moldovene din Franţa în care „trăiesc zeci de mii de concetăţeni”.

Am discutat despre necesitatea semnării acordului cu privire la protecţia socială şi am primit asigurări că vor fi reluate negocierile în scurt timp, a informat şeful statului într-o declaraţie despre vizita sa recentă la Paris.

Totodată, a fost abordat subiectul conversiunii permiselor de conducere pentru cetăţenii Republicii Moldova, care se află în Franţa, a notat Maia Sandu, menţionând că problema principală aici este corupţia în procesul de eliberare a permiselor de conducere de către organele din Republica Moldova.

Preşedintele a subliniat că va monitoriza strâns activitatea Ministerului de Interne şi a Agenţiei Servicii Publice privind combaterea schemelor de corupţie în acest domeniu.

„Vânzarea permiselor de conducere de către colaboratorii acestor instituţii creează riscuri majore pentru viaţă şi sănătatea cetăţenilor aici, acasă, şi ne creează impedimente majore în negocierile noastre cu alte state pentru recunoaşterea permiselor”, a adăugat Maia Sandu, precizând că între timp, cu autorităţile franceze, au convenit să găsească o soluţie intermediară „pentru concetăţenii noştri din Franţa”.

Maia Sandu a fost votată masiv de alegătorii moldoveni din diaspora occidentală, inclusiv din Franţa, în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamnă.