Investigaţie marca RISE Project. "Reţeaua Comănescu - platformele Petrom"
alte articole
Gabriel Comănescu, unul dintre primii zece cei mai bogaţi români, a făcut avere din fostele platforme Petrom de foraj marin. Cum a reuşit? Simplu: a avut de partea lui un german, om-cheie în managementul OMV Petrom, alături de care a instituit un parteneriat secret în marea Caraibelor. Neamţul a jucat la dublu timp de doi ani, influenţând deciziile OMV Petrom în interesul afaceristului român şi al său personal. Secretul iese la iveală acum, în PanamaPapers, dezvăluie jurnaliştii de la RISE Project.
Banii lui Comănescu – evaluaţi în revista Forbes la peste 500 milioane de euro – provin din afaceri petroliere derulate în România şi în spaţiul ex-sovietic. Magnatul şi-a disimulat interesele financiare într-o reţea complicată de firme offshore, reţea întinsă din Panama şi Insulele Virgine Britanice până în Niue – o mică insulă din Pacificul de Sud, aflată la 2400 kilometri de Noua Zeelandă.
El a fost sau este asociat în aceste companii cu personaje controversate între care şi sindicalistul Liviu Luca, partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.
Una dintre cele şase companii offshore manevrate de Gabriel Comănescu şi investigate de RISE Project ascunde pactul secret care l-a propulsat pe afacerist în topul celor mai importanţi jucători din piaţa petrolului şi gazelor din regiunea Mării Negre. Nota de plată a fost şi este decontată de OMV Petrom, precum şi de noi toţi – în situaţia în care statul român deţine 20 la sută din acţiunile companiei.
Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.