Documentar RISE Project - "Oamenii noii drepte" [video]

Jurnaliştii de la RISE Project au realizat un film documentar intitulat "Oamenii noii drepte". Documentarul urmăreşte organizaţia timp de 15 ani, de la înfiinţare până în prezent, iar cronologia surprinde portretele unor membri marcanţi.
(photos.com)

Sunt puţini, vocali şi repetă cam aceleaşi idei. Se îmbracă în haine militare, dar defilează cu icoane. Îl iubesc pe Dumnezeu, dar îi urăsc pe refugiaţii de război. Spun ca-şi apără ţara, dar unii dintre ei i-au încălcat legile. Ei sunt Noua Dreaptă. Acum, partid politic, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Îi ştiţi de pe stradă, acolo unde, periodic, un grup de tineri inspiraţi de doctrina legionară îşi caută identitatea răzvrătindu-se împotriva ungurilor, homosexualilor şi imigranţilor, atunci când nu sunt răsculaţi unii împotriva altora.

Printre orgolii personale şi amenzi pentru încălcarea legilor discriminării, Noua Dreaptă a găsit resurse să se extindă în mai toate reşedinţele de judeţ, trecând chiar şi Prutul în 2009. Resursele lor au venit de la nişte afacerişti controversaţi.

Câţiva membri fondatori s-au supărat şi au plecat din organizaţie. Alţii s-au rătăcit în teorii ale conspiraţiei sau în diverse activităţi penale, cum ar fi pornografia infantilă sau escrocheriile financiare. Cei care au rămas se pregătesc acum pentru prima lor competiţie electorală.

RISE Project vă spune povestea oamenilor din spatele mişcării. Vă invităm să urmăriţi materialul video.