RISE Project. "Reţeta unui faliment energetic: Corupţia noastră şi praful rusesc"

La 1,5 miliarde lei se ridică datoria care a băgat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) în incapacitate de plată încă de la începutul anului.
Sindicalişti şi muncitori din Complexul Energetic Hunedoara
Sindicalişti şi muncitori din Complexul Energetic Hunedoara (facebook.com)

Un raport de inspecţie fiscală obţinut de jurnaliştii de la RISE Project, confirmat şi de administratorul judiciar al societăţii de stat, avertizează că termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt la un pas de faliment din cauza importurilor de cărbune. Altfel spus, CEH a vândut curent electric ieftin în timp ce cumpăra cărbune scump pentru materie primă, deci a mers în pierdere.

Cărbunele provine din Rusia, costă mult şi e de proastă calitate. În perioada 2011-2013, CEH a importat peste 570.000 tone de cărbune, arată raportul fiscal, iar o tonă de cărbune rusesc a costat 436 lei. În paralel, acelaşi tip de cărbune extras din Valea Jiului costa 232 de lei/tonă, constată documentul intrat în posesia RISE.

Cărbunele rusesc a ajuns în România pe două trasee. Rusia, traderul internaţional Vitol, portul Constanţa – este unul dintre ele. Celălalt presupune un circuit de firme din Ungaria, controlate de un afacerist din Baia Mare.

În cazul acesta, cărbunele a venit din Rusia prin Ungaria şi a fost transportat în România de companiile lui Gruia Stoica, miliardar condamnat într-un dosar DNA legat tot de un contract de transport cărbune.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.