Investigaţia Olandei: Fuselajul avionului MH-17 a fost penetrat de ”obiecte cu viteză mare”

Anchetatorii olandezi au publicat un raport preliminar privind prăbuşirea zborului MH-17 în estul Ucrainei. Descoperirile arată că avionul a fost penetrat de ”obiecte cu viteză mare”, în timp ce activitatea din cabina pilotului a fost ”încheiată brusc”, relatează DW.
Aeronava distrusă a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines (DOMINIQUE FAGET/AFP/Getty Images)
P. P.
09.09.2014

Anchetatorii olandezi au publicat un raport preliminar privind prăbuşirea zborului MH-17 în estul Ucrainei. Descoperirile arată că avionul a fost penetrat de ”obiecte de mare viteză”, în timp ce activitatea din cabina pilotului a fost ”încheiată brusc”, relatează DW.

Anchetatorii au anunţat, marţi, că este probabil ca avionul să fi fost lovit ”de un număr mare de obiecte de viteză mare. Mai mult, răspândirea fuzelajului pe o zonă mai mare indică faptul că avionul s-a fragmentat la altitudine, potrivit raportului Dutch Safety Board (OVV).

Zborul Malaysia Airlines s-a prăbuşit în zona de conflict din estul Ucrainei pe 17 iulie, în ce se îndrepta spre Kuala Lumpur dinspre Amsterdam. Toate cele 298 de persoane de la bordul Boeingului 777 au fost ucise, inclusiv cei 193 de cetăţeni olandezi.

Occidentul i-a acuzat separatiştii pro-Kremlinul de doborârea avionului cu ajutorul unui sistem de lansatoare de rachete sol-aer. Moscova a acuzat armata ucraineană.

Raportul OVV nu incriminează nicio tabără.

La momentul accidentului, avionul MH-17 zbura la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri, deasupra zonei aeriene restricţionate, potrivit anchetatorilor. Înregistrarea audio din cabina pilotului ”s-a încheiat rapid” şi nu a fost trimis nici un semnal de alarmă.

”Deteriorările observate pe fuselajul frontal al avionului şi pe secţiunea cabinei pare să indice că a suferit impactul din partea unui număr mare de obiecte cu viteză mare provenite dinspre exteriorul aparatului de zbor”, s-a notat în raport.

Nu a existat vreo dovadă că prăbuşirea avionului a fost cauzată de o problemă tehnică sau de o eroare de pilotaj.

Dificultăţile din timpul investigaţiei

Investigatorii olandezi nu putut accesa locul prăbuşirii din cauza conflictelor continue din zonă. De aceea, aceştia s-au bazat pe informaţiile furnizate de la locul incidentului de specialiştii ucraineni.

Experţii în criminalistică au ajuns la faţa locului la scurt după incident, dar investigaţia lor a fost suspendată din cauza conflictului. Până acum au fost identificate 193 de victime.

Descoperirile preliminare ale raportului sunt formulate în baza informaţiilor furnizate de înregistrarea audio din cabina pilotului şi de pe înregistrarea datelor de zbor, din ”cutiile negre”. De asemenea, au fost incluse informaţii obţinute prin satelit şi radar, cât şi poze şi materiale video de la faţa locului furnizate de controlul de trafic aerian ucrainean.

Cutiile negre ale avionului au fost analizate de Air Accidents Branch Investigation din Farnborough, Marea Britanie.

Examinarea ”fotografiilor de la locul prăbuşirii au indicat că materialul din jurul găurilor a fost deformat într-o manieră consistentă cu o penetrare provocată de obiecte cu viteză mare”.

Investigaţiile continuă

Se aşteaptă ca OVV să publice un raport complet până la mijlocul lui 2015.

Organizaţia Naţiunilor Unite susţine că peste 3.000 de persoane au fost ucise, dacă sunt incluse şi victimele zborului MH-17, de la începutul conflictului din Ucraina, în aprilie.

O tentativă de armistiţiu între forţele guvernului şi separatiştii sprijiniţi de Kremlin a intrat vineri în vigoare.

MH-17 este al doilea avion al Malaysian Airlines care s-a pierdut în acest an. Zborul MH370, care zbura din Kuala Lumpur către Beijing, a dispărut de pe radar, în luna martie. Se crede avionul s-a prăbuşit în sudul Oceanului Indian, în vestul Australiei, ucigând toţi cei 239 de pasageri de la bord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor