Statele Unite se angajează să sprijine dezvoltarea militară a Georgiei

Statele Unite şi Georgia au avansat, duminică, relaţiile în domeniul apărării, incluzând o posibilă achiziţionare de elicoptere Black Hawk
Preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili , Tbilisi 11 martie 2014. (ZVIAD NIKOLAISHVILI/AFP/Getty Images)
P. P.
08.09.2014

Statele Unite şi Georgia au avansat, duminică, relaţiile în domeniul apărării, incluzând o posibilă achiziţionare de elicoptere Black Hawk către fosta naţiune sovietizată cu forţa, localizată între Europa de Est şi Asia, a relatat Moscow Times.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că decizia lui Vladimir Putin privind anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea a izolat şi mai mult Moscova.

”A făcut enorm de multe pentru a uni NATO şi Europa astfel încât acestea să recunoască împreună consecinţele acţiunilor preşedintelui Putin şi pericolul pe care-l reprezintă pentru toată Europa”, a declarat Hagel în cadrul unei conferinţe de ştiri cu ministrul georgian al Apărării.

Ucraina şi Rusia au semnat un armistiţiu în urmă cu două zile, dar au existat explozii în apropierea aeroportului Doneţk, provocând îngrijorări că acordul de pace este aproape să se prăbuşească.

Întrunirea din Tbilisi are loc la scurt timp după summitul NATO din Ţara Galilor, în cadrul căruia aliaţii au convenit să extindă rolul Georgiei ca partener al NATO şi să reafirme efortul pe termen lung de admitere a fostei republici sovietice în alianţă.

Ministrul georgian al Apărării, Irakli Alasania, a declarat că a fost dureros pentru Georgia – care a luptat şi a pierdut în faţa unei invazii din partea Rusiei în 2008 – să vadă cum întreaga lume este incapabilă să ţină sub control agresiunea Rusiei. Aproximativ 20% din teritoriul Georgiei – regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud – sunt încă ocupate de Rusia.

Dar Georgia este mulţumită cu decizia NATO, de săptămâna trecută, privind transformarea ţării într-un partener extins, ceea ce-i oferă accesul la mai mult sprijin şi mai multe servicii din partea aliaţilor, a adăugat ministrul.

Hagel a declarat că Statele Unite şi Georgia nu au ajuns la un acord final privind contractul pentru vânzarea elicopterelor Black Hawks, cele două părţi discutând încă preţurile şi alte detalii.

La summitul NATO desfăşurat în 2008 la Bucureşti, România, preşedintele american George Bush şi alţi lideri NATO, au convenit că Ucraina şi Georgia, ambele foste republici sovietice pe care ruşii le consideră parte din zona de influenţă a Kremlinului, vor fi admise la un moment dat în alianţă.

Imediat după summitul NATO de la Bucureşti din aprilie 2008, Rusia a început o serie de acţiuni destabilizatoare la graniţa cu Georgia, asemănătoare cu cele din Ucraina de anul acesta. Acţiunile au culminat cu invazia Georgiei în august 2014, când tancurile armatei ruse au ajuns până la 16 km de Tbilisi. Împotriva campaniei militare ruse o poziţie extrem de fermă au luat doi preşedinţi europeni - al Ucrainei - Viktor Iuşcenko - şi al Poloniei - Lech Kaczynski. Ambii au ieşit din politică la scurt timp după aceea.

În timp ce ambele ţări continuă să avanseze spre acest scop – pe care Statele Unite îl sprijină – există îngrijorări privind reacţia Rusiei.

Ca urmare a crimelor comise în timpul comunismului de către Rusia, georgienii au un puternic sentiment anti-rus. Sprijinirea micii ţări de către NATO ar avea un puternic impact din cauza poziţiei geo strategice deosebite pe care o are Georgia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor