Dmitri Medvedev: Rusia va răspunde asimetric în cazul în care Occidentul va institui noi sancţiuni

Posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în sectoarele energetic sau financiar ar putea declanşa un răspuns asimetric din partea Moscovei, cum ar fi închiderea spaţiului său aerian pentru companiile aeriene din Occident, a avertizat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat luni de ziarul economic Vedomosti, citat de Ria Novosti şi ITAR-TASS.
Premierul rus Dimitri Medvedev. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
08.09.2014

Posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în sectoarele energetic sau financiar ar putea declanşa un răspuns asimetric din partea Moscovei, cum ar fi închiderea spaţiului său aerian pentru companiile aeriene din Occident, a avertizat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat luni de ziarul economic Vedomosti, citat de Ria Novosti şi ITAR-TASS.

'Ei (occidentalii) trebuie întrebaţi dacă vor fi sau nu noi sancţiuni, dar dacă vor exista sancţiuni legate de energie (sau) restricţii suplimentare cu privire la sectorul nostru financiar, va trebui să răspundem asimetric', a declarat Medvedev, în interviul prilejuit de împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea acestei publicaţii economice ruse.

'Bunăoară, restricţii în domeniul transporturilor. Pornim de la premisa unor relaţii de prietenie cu partenerii noştri şi de aceea cerul de deasupra Rusiei este deschis pentru zboruri. Dar în cazul unor restricţii, va trebui să răspundem', a adăugat premierul rus.

În acest context, el a estimat că unele companii aeriene occidentale ar putea intra în faliment dacă Moscova va interzice utilizarea spaţiului său aerian.

'Aceasta este o opţiune rea. Pur si simplu ne-am fi dorit ca partenerii noştri să conştientizeze aceasta la un moment dat. Mai ales că sancţiunile nu ajută la instituirea păcii în Ucraina. Ele lovesc pe de alături şi o majoritate absolută a politicienilor înţeleg acest lucru. Este pur si simplu o inerţie în gândire şi, din păcate, dorinţa de a folosi forţa în relaţiile internaţionale', a afirmat premierul Dmitri Medvedev.

Publicaţia Wall Street Journal a publicat o listă a companiilor ruse care ar putea fi afectate de noile sancţiuni europene.

Noile sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, potrivit unor documente care au ajuns în posesia ziarului american, vor afecta companii din sectorul petrolier, industria militară, precum şi companii producătoare de produse cu dublă utilizare, care pot fi utilizate atât în scopuri militare, cât şi civile.

Pe această listă figurează Gazprom Neft, Transneft şi Rosneft. În plus, sunt menţionate companii din sectorul militar-industrial rus, precum Oboronprom, United Aircraft Corporation (Obyedinyonnaya Aviastroitelnaya Korporatsiya) şi Uralvagonzavod.

Ziarul american menţionează că acestora nu li se va permite sa contracteze împrumuturi în UE cu o scadenţă mai mare de 30 de zile.

Va fi limitat, de asemenea, exportul din UE pentru nouă companii ruse, inclusiv concernele Sirius, Kalaşnikov şi asociaţia Stankoinstrument, care produce echipamente pentru armata rusă.

De la începutul lunii august, Bruxellesul a restricţionat accesul la pieţele europene pentru cinci instituţii financiare publice ruse: : Sberbank, VTB, Gazprombank, Vnesheconombank şi Banca Agricolă.

Potrivit unor mass-media internaţionale, noile sancţiuni europene ar putea viza alţi 20 de oficiali din Rusia şi estul Ucrainei, cărora le va fi interzisă intrarea în UE şi ale căror active vor fi îngheţate în Occident în contextul conflictului armat din regiunile de est ale statului ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor