Proteste în Hong Kong după ce Beijingul arată băţul

19 membri ai grupului politic "Pasiunea Civică" au fost arestaţi de către poliţie după ce au protestat în faţa hotelului Grand Hyatt din districtul Wan Chai
Frank Fang
04.09.2014

alte articole

Hong Kong: Poteste de masă împotriva autorităţii comuniste de la Beijing, 1 iulie (Song Xianglong/Epoch Times)
Frank Fang
04.09.2014

Cu speranţa unor alegeri democratice în Hong Kong în 2017 spulberată după ce Beijingul a schimbat regulile pentru alegeri, 19 membri ai grupului politic "Pasiunea Civică" au fost arestaţi de către poliţie după ce au protestat în faţa hotelului Grand Hyatt din districtul Wan Chai, unde stătea Li Fei, potentat comunist de la Beijing, secretarul general al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Cu câteva zile în urmă un discurs susţinut de Li înaintea evenimentului, ce justifica poziţia Beijingului, a fost întrerupt de către protestatarii din Hong Kong.

Pe 1 septembrie, demonstranţii, cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, au fost atacaţi cu spray lacrimogen de către poliţie fără nici un avertisment şi apoi au fost arestaţi cu violenţă sub acuzaţia de obstrucţionare a poliţiştilor şi de întrunire ilegală. Au fost eliberaţi unul câte unul pe cauţiune până la miezul nopţii.

Membrii mişcării “Occupy Central” din Hong Kong s-au adunat în faţa sediului poliţiei pe 2 septembrie pentru a-şi arăta sprijinul faţă de membrii arestaţi ai grupului Pasiunii Civice.

În ziua aceea, Li a explicat poziţia dură a Chinei cu privire la alegerile din 2017 la o întrunire organizată de guvernul din Hong Kong ce a avut loc în AsiaWorld-Expo. Beijingul a decis să continue folosirea unui sistem de alegeri ce îi permite să controleze cine este ales ca şef executiv al Hong Kongului, în ciuda promisiunilor anterioare că Hong Kongul ar putea fi democratic, având alegeri universale în 2017.

Li a evidenţiat faptul că ”cei care se împotrivesc, în trecut sau viitor, nu vor putea fi niciodată şefi executivi”. Bossul comunist a îndemnat ca cetăţenii din Hong Kong ”să nu îşi devoteze vieţile străzii. Daţi Hong Kongului un răgaz. Daţi societăţii puţină energie pozitivă”, a declamat Li, uitând să comenteze faptul că Beijing-ul strânge laţul asupra democraţiei.

În timpul discursului, Leung Kwok-hung, preşedintele Ligii Social Democraţilor şi membru al Consiliului Legislativ, a strigat "Hong Kongul vrea alegeri generale", şi a fost scos afară de către agenţii de pază. Membrii Consiliului Legislativ (un soi de Parlament local) ai social democraţilor au continuat să strige sloganuri, în timp ce ţineau bannere cu “Partidul nu-şi ţine promisiunile şi încalcă democraţia”.

800.000 de oameni au votat pentru adoptarea votului universal în Hong Kong într-un referendum neoficial ţinut de către Occupy Central în luna iulie. Dorinţa puternică a celor din Hong Kong pentru alegerea directă a guvernatorilor şi o anxietate mare provocată de abuzurile exercitate de Beijing asupra sistemului electoral din Hong Kong au provocat un val de reacţii pe internet.

Un netizen a scris pe discuss.com.hk “A cere alegeri democratice de la Partidul Comunist este ca şi cum ai cere tigrului să-ţi dea pielea sa – o fantezie. Răspunsul Partidului la desfăşurarea alegerilor a scos la iveală natura malefică a Partidului şi va aduce moartea oraşului Hong Kong. Fără alegeri generale, Hong Kong-ul este ca oricare oraş din China – nu vor mai exista avantaje sau caracteristici speciale – totul va dispărea.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor