Între agonie şi extaz. Diaconu, ales vicepreşedinte al Comisiei de cultură din PE, dar pe cale să-şi piardă mandatul

Europarlamentarul independent Mircea Diaconu, membru al grupului ALDE, a fost ales luni în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de cultură şi educaţie a legislativului european. Diaconu s-a declarat foarte "încântat" de poziţia primită şi de faptul că se va ocupa de diverse proiecte "fabuloase". Însă bucuria lui Diaconu va dura puţin pentru că zilele acestuia în scaunul de europarlamentar sunt numărate ca urmare a unei decizii luate joi de CCR.
Andrei Pricopie
08.07.2014

alte articole

Mircea Diaconu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.07.2014

Europarlamentarul independent Mircea Diaconu, membru al grupului ALDE, a fost ales luni în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei de cultură şi educaţie a legislativului european. Diaconu s-a declarat foarte "încântat" de poziţia primită şi de faptul că se va ocupa de diverse proiecte "fabuloase". Însă bucuria lui Diaconu va dura puţin pentru că zilele acestuia în scaunul de europarlamentar sunt numărate ca urmare a unei decizii luate joi de CCR.

"Am parcurs rapid proiectele legislaturii trecute, unele neterminate încă, subiecte interesante venite de la Comisie, şi am notat cel puţin patru subiecte fabuloase acolo care mă încântă. Încep cu cinematografia, e un proiect pe cinematografie fenomenal. Problema nu este să faci filme, ci să le vinzi, iar noi asta nu ştim; noi facem filme geniale, dar nu le vindem, şi asta e ceea ce mă pasionează la nivel european cu adevărat", a declarat Mircea Diaconu pentru presa română, potrivit Realitatea.net.

Diaconu a precizat că noua poziţie reprezintă un punct strategic din care "poate să mişte nişte roţi pentru cultura europeană".

Decizia de joi a Curţii Constituţionale îi schimbă radical planurile lui Mircea Diaconu, după ce magistraţii au dat o interpretare foarte clară articolului 25 din Legea Agenţiei Naţionale de Integritate: o persoană declarată incompatibilă nu poate candida, vreme de trei ani, pentru vreo funcţie.

Amintim că ANI a evaluat starea de incompatibilitate în care s-a aflat Diaconu, care a exercitat concomitent funcţia de senator şi pe cea de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara". Acesta însă a reuşit să ocolească rigorile legii, prevalându-se de o interpretare eronată a respectivului art. 25 din Legea ANI.

Legea nr. 176/2010 stabileşte la art. 25 interdicţia privind ocuparea unei funcţii eligibile de către persoane care s-au aflat şi faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate:

"(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Cristian Preda a subliniat că doar prin demisie s-ar evidenţia faptul că Mircea Diaconu pricepe „că votul nu poate bate Legea”.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Judecătorii CCR au subliniat că termenul din lege 'aceeaşi funcţie' înseamnă 'orice funcţie aleasă', astfel că cei care au ocolit sancţiunile susţinând că în lege se prevede că dacă au fost declaraţi incompatibili într-o funcţie, pot ocupa o altă funcţie, vor avea acum mari probleme, mai ales că decizia CCR este definitivă şi este una de interpretare a legii, adică se aplică retroactiv.

Asta înseamnă că Mircea Diaconu nu avea dreptul să intre în cursa pentru europene, fiind doar o chestiune de timp până când va pierde postul de europarlamentar. După ce CCR îşi va motiva decizia, este de aşteptat ca ANI să notifice din nou PE şi să solicite invalidarea mandatului lui Mircea Diaconu, lucru care inevitabil se va produce.

Comentând subiectul, europarlamentarul PMP Cristian Preda a declarat: „E un mandat care are susţinere electorală, dar care e ilegitim constituţional. Ce urmează? Dacă ANI va solicita – aşa cum e previzibil – invalidarea mandatului, PE va urma această cale. Nu există nici în comisia care se ocupă de imunităţi şi cu atât mai puţin în plenul PE o majoritate care să susţină călcarea în picioare a unei legi naţionale. Mai ales atunci când e vorba despre incompatibilitate. Mai devreme sau mai târziu, Diaconu va pierde mandatul. Iar România va rămâne cu 31 de deputaţi în forul european”.

Cristian Preda a subliniat că doar prin demisie s-ar evidenţia faptul că Mircea Diaconu pricepe „că votul nu poate bate Legea”. „Diaconu ar câştiga respectul publicului dacă s-ar trezi. Chiar şi în ceasul al 12-lea. Cine a aplaudat un actor nu vrea să vadă în el un farsor în viaţa din afara sălii de spectacol”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor