INTERVIU Dan Dungaciu: Moscova pare că deocamdată nu vrea să deschidă relaţia cu România
alte articole
Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, vorbeşte într-un interviu pentru despre relaţia româno-rusă şi despre posibilitatea recuperării tezaurului.
Reporter: Subiectul tezaurului românesc a ajuns şi la Consiliul Europei, este aceasta o abordare corectă a acestui diferend?
Dan Dungaciu: Ce s-a întâmplat acum apropo de tezaur sigur că e lansarea unei teme în spaţiul public, ceea ce poate fi pozitiv, însă lansarea acestei teme într-o asemenea formă în spaţiul public poate să fie o problemă în sensul în care dacă primeşti un răspuns negativ rişti să sugerezi că de fapt nu ar mai trebui să discuţi despre asta. Acolo a fost un risc, din partea celor care au ridicat problema la Consiliul Europei. Problema tezaurului, ca orice problemă punctuală într-o relaţie bilaterală nu se poate rezolva fără clarificarea relaţiei politice între cele două state. Că e vorba de tezaur, de atitudinea faţă de Republica Moldova, sau de relaţiile economice, nimic nu se poate rezolva fără o relaţie politică clarificată. (…) Problema tezaurului este de mult în discuţia celor două comisii rusă, respectiv română, dar care nu se mai întâlnesc de foarte multă vreme şi, ca multe din problemele care grevează agenda bilaterală, este amânată sine die. Federaţia Rusă mai transmite din când în când mesaje cvasi-oficiale, după care problema tezaurului nu mai există. Mesaje în sensul că Federaţia Rusă a plătit destul de mult, că şi-a îndeplinit deja îndatoririle, că tezaurul nu mai poate fi identificat ş.a.m.d. Deci pe de o parte blocaj în discuţia acestei teme, pe de altă parte mesaje semi-oficiale că problema nu e pe agenda sau că nu are sens ca România să o ridice.
Rep: Politicienii, clasa politică ar trebui să abordeze mult mai pragmatic acest subiect, al relaţiei bilaterale?
Dan Dungaciu: Vina pentru acest blocaj nu este a României. Vina este a Federaţiei Ruse, cred eu, care a blocat relaţia şi ulterior sigur că s-a continuat în sensul acesta. Nu e vorba doar de un partener în relaţiile bilaterale. Dacă Federaţia Rusă nu vrea, România poate să facă orice, relaţia nu se va deschide.
Rep: Deci să aşteptăm ca semnalul să vină din partea Rusiei şi atât?
Dan Dungaciu: Trebuie să aşteptăm ca şi Federaţia Rusă să aibă disponibilitate de a asculta semnalele pe care România le va da. Aici este nevoie de doi, în relaţia asta. În acest moment nu văd nicio posibilitate pe termen scurt, pentru că nu văd de ce Federaţia Rusă în acest moment ar deschide o relaţie cu o Românie care este destul de neaşezată. Federaţia Rusă va aştepta alegerile parlamentare şi eventual după aceea îşi va gândi sau regândi strategiile. În niciun caz acum nu este un moment de deschidere politică.
Un guvern USL ar putea să ajute în luarea acestei decizii din partea Rusiei?
Dan Dungaciu: Să nu ne facem foarte multe iluzii. Preţul gazului a fost ridicat pe vremea când preşedinte era Iliescu, nu Băsescu. Moscova nu crede în lacrimi neapărat şi nu crede în culori politice. Dacă va dori să deschidă relaţia, o va face. Dacă nu va dori, nu o va face. Relaţia dintre Polonia şi Federaţia Rusă a fost deschisă pentru că Federaţia a vrut acest lucru, nu doar Polonia. În cazul României, deocamdată Moscova se pare că nu vrea.
Rep: Un sfat pentru noua guvernare, indiferent care va fi aceea, legată de cum ar trebui să abordeze relaţiile bilaterale?
Dan Dungaciu: Relaţia cu Federaţia Rusă înseamnă în primul rând instituţionalizare şi profesionalism. Asta trebuie să facă în primul rând. Adică România ar trebui să facă ceea ce depinde de ea. Nu trebuie să-şi facă iluzii că ea poate face ce depinde de Federaţia Rusă. România, după părerea mea, încă nu are instituţiile constituite şi nu mă refer aici la instituţiile oficiale. Mă refer şi la institute de cercetări. Nu avem un institut care să se ocupe de problema asta nemijlocit, aşa cum au polonezii, cum au ungurii.
Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române a organizat joi Conferinţa Internaţională "Russia and Romania after 20 years: Perceptions, realitiei, perspectives". La eveniment au participat experţi români şi ruşi, cadre universitare.