"Înţelept şi cu viziune" - Putin îl laudă pe Kissinger

Vladimir Putin (Captură YouTube)
D.B.
01.12.2023

Vladimir Putin l-a lăudat pe Henry Kissinger ca fiind un "om de stat înţelept şi vizionar" care a calmat tensiunile din timpul Războiului Rece cu o politică externă "pragmatică", după ce diplomatul a murit la vârsta de 100 de ani, potrivit The Telegraph.

Preşedintele rus, devenit un paria internaţional după invazia pe care a lansat-o împotriva Ucrainei, a făcut o comparaţie deloc măgulitoare cu politica lui Joe Biden de a trimite arme la Kiev.

Într-un mesaj adresat soţiei lui Kissinger, Putin a afirmat că numele acestuia era "strâns legat de o linie pragmatică de politică externă".

Acest lucru, a adăugat el, "a făcut posibilă la un moment dat o atenuare a tensiunilor internaţionale şi încheierea celor mai importante acorduri sovieto-americane care au contribuit la consolidarea securităţii globale".

În calitate de secretar de stat sub conducerea lui Richard Nixon, Kissinger a convins Uniunea Sovietică să participe la discuţii care au devenit cunoscute sub numele de destindere şi au dus la primele tratate de control al armelor între Moscova şi Washington.

El s-a întâlnit cu Putin în mai multe ocazii de-a lungul anilor şi a creat o relaţie mai strânsă cu acesta pe măsură ce relaţiile Rusiei cu SUA se deteriorau.

Anul trecut, Kissinger a sugerat în mod controversat că Ucraina ar trebui să încheie un acord de pace cu Rusia, ceea ce Kievul a respins ca fiind o "liniştire a agresorului".

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, a declarat: "A fost un pragmatic care a luat în considerare realităţile şi nu doar a urmat canoanele politicii externe a SUA. Acum, nu mai există nici măcar urmă de oameni ca el în administraţia americană şi în lumea occidentală".

Henry Kissinger a jucat un rol crucial în dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi "China Roşie", parte a unei "strategii triunghiulare" care a determinat cele două ţări comuniste să intre în competiţie pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Washingtonul.

Călătoria surpriză a lui Nixon în China l-a făcut pe Leonid Brejnev, în 1972, doar trei luni mai târziu, să îi adreseze lui Kissinger o invitaţie de a vizita Uniunea Sovietică.

Kissinger este, de asemenea, creditat ca fiind cel care a scos Uniunea Sovietică din sfera sa de influenţă în Orientul Mijlociu aproape patru decenii, până când Putin a intrat în războiul civil sirian în 2015.

El a continuat să se implice în afacerile globale şi după împlinirea vârstei de 100 de ani, vizitându-l pe liderul chinez, Xi Jinping, în luna iulie a acestui an, şi consiliind o serie de preşedinţi americani în materie de politică externă.

Ministerul de Externe de la Beijing l-a salutat pe Kissinger pentru "contribuţiile sale istorice" la relaţiile dintre SUA şi China, descriindu-l ca fiind un "vechi şi bun prieten al poporului chinez".

Dar Henry Kissinger a fost, de asemenea, catalogat drept criminal de război pentru bombardarea secretă a Cambodgiei şi criticat pentru rolul său în lovitura de stat din Chile.

Youk Chhang, şeful Centrului independent de documentare din Cambodgia, a declarat că moştenirea lui Kissinger este "controversată".

Necrologul revistei Rolling Stone a fost intitulat: "Henry Kissinger, criminal de război iubit de clasa conducătoare a Americii, moare în sfârşit".

În Times Square din New York, unde protestatarii pro-palestinieni manifestau împotriva războiului din Gaza, s-au auzit urale după ce un organizator a anunţat vestea morţii sale.

Însă preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Henry Kissinger "A pus piatra de temelie a acordului de pace, care [a fost] semnat ulterior cu Egiptul", pentru a pune capăt războiului de Yom Kippur din 1973.

Kissinger a fugit din Germania nazistă ca refugiat evreu în 1938 şi a servit ulterior în armata americană în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"A rămas întotdeauna aproape de ţara sa natală. Lumea a pierdut un mare diplomat", a declarat Olaf Scholz, cancelarul german.

Fostul preşedinte american George W Bush a declarat: "L-am admirat de mult timp pe omul care a fugit de nazişti când era copil dintr-o familie de evrei, apoi a luptat împotriva lor în armata Statelor Unite".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor