"Înţelept şi cu viziune" - Putin îl laudă pe Kissinger
Vladimir Putin l-a lăudat pe Henry Kissinger ca fiind un "om de stat înţelept şi vizionar" care a calmat tensiunile din timpul Războiului Rece cu o politică externă "pragmatică", după ce diplomatul a murit la vârsta de 100 de ani, potrivit The Telegraph.
Preşedintele rus, devenit un paria internaţional după invazia pe care a lansat-o împotriva Ucrainei, a făcut o comparaţie deloc măgulitoare cu politica lui Joe Biden de a trimite arme la Kiev.
Într-un mesaj adresat soţiei lui Kissinger, Putin a afirmat că numele acestuia era "strâns legat de o linie pragmatică de politică externă".
Acest lucru, a adăugat el, "a făcut posibilă la un moment dat o atenuare a tensiunilor internaţionale şi încheierea celor mai importante acorduri sovieto-americane care au contribuit la consolidarea securităţii globale".
În calitate de secretar de stat sub conducerea lui Richard Nixon, Kissinger a convins Uniunea Sovietică să participe la discuţii care au devenit cunoscute sub numele de destindere şi au dus la primele tratate de control al armelor între Moscova şi Washington.
El s-a întâlnit cu Putin în mai multe ocazii de-a lungul anilor şi a creat o relaţie mai strânsă cu acesta pe măsură ce relaţiile Rusiei cu SUA se deteriorau.
Anul trecut, Kissinger a sugerat în mod controversat că Ucraina ar trebui să încheie un acord de pace cu Rusia, ceea ce Kievul a respins ca fiind o "liniştire a agresorului".
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, a declarat: "A fost un pragmatic care a luat în considerare realităţile şi nu doar a urmat canoanele politicii externe a SUA. Acum, nu mai există nici măcar urmă de oameni ca el în administraţia americană şi în lumea occidentală".
Henry Kissinger a jucat un rol crucial în dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi "China Roşie", parte a unei "strategii triunghiulare" care a determinat cele două ţări comuniste să intre în competiţie pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Washingtonul.
Călătoria surpriză a lui Nixon în China l-a făcut pe Leonid Brejnev, în 1972, doar trei luni mai târziu, să îi adreseze lui Kissinger o invitaţie de a vizita Uniunea Sovietică.
Kissinger este, de asemenea, creditat ca fiind cel care a scos Uniunea Sovietică din sfera sa de influenţă în Orientul Mijlociu aproape patru decenii, până când Putin a intrat în războiul civil sirian în 2015.
El a continuat să se implice în afacerile globale şi după împlinirea vârstei de 100 de ani, vizitându-l pe liderul chinez, Xi Jinping, în luna iulie a acestui an, şi consiliind o serie de preşedinţi americani în materie de politică externă.
Ministerul de Externe de la Beijing l-a salutat pe Kissinger pentru "contribuţiile sale istorice" la relaţiile dintre SUA şi China, descriindu-l ca fiind un "vechi şi bun prieten al poporului chinez".
Dar Henry Kissinger a fost, de asemenea, catalogat drept criminal de război pentru bombardarea secretă a Cambodgiei şi criticat pentru rolul său în lovitura de stat din Chile.
Youk Chhang, şeful Centrului independent de documentare din Cambodgia, a declarat că moştenirea lui Kissinger este "controversată".
Necrologul revistei Rolling Stone a fost intitulat: "Henry Kissinger, criminal de război iubit de clasa conducătoare a Americii, moare în sfârşit".
În Times Square din New York, unde protestatarii pro-palestinieni manifestau împotriva războiului din Gaza, s-au auzit urale după ce un organizator a anunţat vestea morţii sale.
Însă preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Henry Kissinger "A pus piatra de temelie a acordului de pace, care [a fost] semnat ulterior cu Egiptul", pentru a pune capăt războiului de Yom Kippur din 1973.
Kissinger a fugit din Germania nazistă ca refugiat evreu în 1938 şi a servit ulterior în armata americană în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
"A rămas întotdeauna aproape de ţara sa natală. Lumea a pierdut un mare diplomat", a declarat Olaf Scholz, cancelarul german.
Fostul preşedinte american George W Bush a declarat: "L-am admirat de mult timp pe omul care a fugit de nazişti când era copil dintr-o familie de evrei, apoi a luptat împotriva lor în armata Statelor Unite".